Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun İçişleri Bakanı Muammer Güler, AB'den Sorumlu Devlet Bakanı Egemen Bağış, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'a uzandığı iddia edildiyor.

İlgili savcılığın bakanların dokunulmazlıkların kaldırılmasını istediği iddia ediliyor.
Bakanlarla ilgili incelemelerin tamamlanmasının ardından soruşturma izni alınabilmesi için fezleke hazırlanarak TBMM'ye gönderileceği belirtildi.

"O BAKAN 1.5 MİLYON DOLAR RÜŞVET ALDI" İDDİASI

Kanal D, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca bu sabah 'yolsuzluk ve rüşvet iddiasıyla' ilgili yürütülen soruşturma kapsamında çeşitli adreslere operasyonlarla ilgili adı verilmeyen bir Bakan'ın 1,5 milyon dolar rüşvet alırken görüntüsü olduğu iddiaları olduğunu duyurdu.

50'DEN FAZLA KİŞİ GÖZALTINDA

Soruşturma kapsamında aralarında İçişleri Bakanı Muammer Güler'in oğlu Barış Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın oğlu Salih Kağan Çağlayan, Bakan Erdoğan Bayraktar'ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar, işadamları Ali Ağaoğlu ve Reza Zarrab'ın da bulunduğu yaklaşık 50'den fazla kişi gözaltına alındı.

ŞOK İDDİA: BAKANLARIN DOKUNULMASININ KALDIRILMASI İSTENDİ

Bu operasyon kapsamında bakanların gözaltına alınacağı fakat dokunulmazlıklarından dolayı bunun yapılamadığı belirtildi. Savcı Zekariya Öz'ün yönettiği operasyonda Öz'ün, bakanların dokunulmazlıklarının kaldırılmasını için fezleke düzenlediği iddia ediliyor. Bu fezlekenin de yarın Meclis'e gönderileceği söyleniyor.
 
BAKANIN RÜŞVET GÖRÜNTÜSÜ MÜ VAR ?

Kanal D yolsuzluk soruşturmasının 5 yıl önce başladığını ve bir yıldır fiziki takip yapıldığını iddia ederken, bakanlar hakkındaki fezlekeyi de gündeme getirdi.  Ayrıca Kanal D'nin haberine göre bir bakanın 1,5 milyon dolar rüşvet alırken görüntüsü olduğu iddia edildi.
Dosya üzerinde yapılacak incelemelerin ardından bakanlar hakkında fezleke hazırlanacağı ve soruşturma izni için TBMM'ye gönderileceği ifade edildi.

YENİ BİR KRİZ ÇIKABİLİR !

Daha önce savcılar MİT Müsteşarı ve MİT görevlilerini ifadeye çağırmış, Başbakanlığın izin vermemesi üzerine ise bir MİT krizi yaşanmıştı. Yolsuzluk soruşturmasında da bakanlar için istenecek soruşturma izninde de benzer bir kriz yaşanması bekleniyor.

3 BAKANIN ÇOCUKLARI NEYLE SUÇLANIYOR ?

İddialara göre Masak, 2008 yılındaki incelemelerinde, İşadamı Reza Zarrab'ın usulsüz para transferleri yaptığını tesbit etti.

TAKİP 2012 YILINDA BAŞLADI

4 yıl sonunda deliller toplanınca, bir rapor hazırlandı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu. 2012 yılında Reza Zarrab hakkında savcılık soruşturması başladı. Zarrab'ın sahte belgeler ve hayali ihracat gibi yöntemlerle şüpheli para transferleri yaptığına dair veriler elde edildi.

Soruşturmada Zarrab'ın, rüşvet dağıtarak, Halk Bankası üzerinden İran'a 10 milyar dolara yakın para aktardığı; Bu işlemlerle Halkbank'ın zarara uğratıldığı ve uluslararası bankacılık sisteminde riske atıldığı iddiaları yer aldı.

Reza Zarrab'ın yine rüşvet dağıtarak kendisine koruma tahsis edilmesini; aralarında akrabalarının da bulunduğu bazı kişilerin, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçirilmesini sağladığı da öne sürüldü.

Vatandaşların başvurularına rağmen Belediyelerce imara açılmayan pek çok arazinin, Abdullah Oğuz Bayraktar'ın girişimleriyle "Özel Proje Alanı" veya "Kentsel Tasarım Projesi" ilan ettirilerek imara açıldığı iddia edildi. Ünlü mütahitler Ali Ağaoğlu, Emrullah Turanlı, Osman Ağca bu kapsamda gözaltına alındı.

Üç bakanın oğulları, Abdullah Oğuz Bayraktar,  Kaan Çağlayan ve Barış Güler halen emniyette tutuluyor.

İŞTE GÖZALTINDAKİ TÜM İSİMLER:

- Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın oğlu Kaan Çağlayan
- İçişleri Bakanı Muammer Güler'in oğlu Barış Güler
- Şehir ve Çevrecilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar
- Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir
- Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan
- İşadamı Ali Ağaoğlu
- Taş Yapı'nın sahibi işadamı Emrullah Turanlı
- Yorum İnşaat'ın sahibi işadamı Osman Ağca
- Sanatçı Ebru Gündeş'in eşi işadamı Reza Zarrab
- Ekonomi Bakanı'nın Özel Kalem Müdürleri Mehmet Behçet Kaynar ve Onur Kaya
- Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın Danışmanı Sadık Soylu (AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu akrabası)
- Çevre Şehircilik Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman
- Mimar Hüseyin Bayçetin ve İstanbul 1 No'lu Koruma Kurulu'nda raportör olarak görev yapan Kemal Demir işyerinde gözaltına aldı.