Türkiye gündemini yaklaşık bir aydır meşgul eden Gezi Parkı eylemlerine karıştıkları için gözaltına alınıp serbest bırakılan kişilerin sosyo-ekonomik profilleriyle ilgili savcılar tarafından yapılan tespite göre eylemcilerin yüzde 87'si üniversite mezunu veya öğrenci, yüzde 74'ü hakkında daha önce yasadışı sol örgütlerle irtibatlı olmaktan yasal işlem yapılmış.

Abdurrahman Şimşek'in haberine göre bu veriler ışığında gözaltına alınan Gezi Parkı eylemcilerinin çoğunun orta sınıfa mensup, eğitimli ve yasadışı örgüt sempatizanı olduğu sonucuna varıldı. Gözaltına alınan eylemcilerin bağlantılı olduğu sol terör örgütleri arasında DHKP-C, MLKP, TİKKO, Partizan ve Devrimci Karargâh örgütleri başı çekiyor. Bu örgütlerin sempatizanı veya üyesi olan eylemcilerin çoğu, okudukları üniversitelerde daha önce örgüt adına düzenlenen gösterilere katılmışlar. Eylemcilerin profilleri eylemlerin arka planındaki sosyal sorunları belirlemek için Adalet Bakanlığı'nın özel isteğiyle incelendi.

İlk kez uygulanan bu yöntem kapsamında eylemlerin başından beri gözaltına alınan tüm eylemcilerin yaşları, sabıka kayıtları, ailevi durumları, eğitim statüleri ve maddi durumları araştırıldı ve elde edilen bilgiler ışığında kısa 'biyografik istihbarat raporları' hazırlandı.

Kaynak: SABAH