İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi, iki mahkeme arasındaki yetki uyuşmazlığının çözülmesi için adres olarak Cumhuriyet savcının mütalaası doğrultusunda Asliye Ceza Mahkemesi’ni gösterdiği ortaya çıktı. Mahkeme, 20 Şubat tarihinde ki Değişik İş Kararı ile bu günkü yetki tartışmaları ve Reddi Hakim için emsal niteliğinde bir karara imza attı.

İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi ile İstanbul 48. Asliye Ceza Mahkemesi ile arasında oluşan yetki uyuşmazlığını karara bağlayan 9. Ağır Ceza Mahkemesi, Cumhuriyet Savcısı’ndan görüş aldı. Dava ile ilgili Cumhuriyet Savcısı 'Tahliye taleplerinin tutukluluk kararını veren Sulh Ceza Hakimliği’nden sonra gelen, Sulh Ceza Hakimliği’ne vereceği 'Reddi Hakim Talebi’nin CMK 27. Maddesi uyarınca Asliye Ceza Mahkemesi’ne ait olduğu’ yönünde mütalaada bulundu.

Mahkeme, İstanbul 48. Asliye Ceza Mahkemesi’nin nöbetçi mahkeme olarak gelen evrakı İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi tevzii ettiğini, İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi’nin evrak ile ilgili bir karar veya karar verilmesine yer olmadığına dair karar vermesi gerektiğini belirtilerek şu hükmü verdi:

“1- İstanbul 48. Asliye Ceza Mahkemesi’nin nöbetçi mahkeme olarak gelen evrakı İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi’ne tevzii ettiği anlaşılmakla; Tevzii eden evrak ile ilgili, İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi’nce, yetkisizlik, görevsizlik, karar verilmesine yer olmadığına, talebin kabulü veya reddine dair bir karar vermesi gerektiğine;

2- Bilgi ve Gereği için evrakın Asliye Ceza Mahkemesi’ne iadesine; Dair evrak üzerinde yapılan inceleme sonucunda 7 gün içerisinde İstanbul 10. Ağır ceza Mahkemesi’ne itiraz yolu açık olmak üzere oy birliği ile karar verildi. 20/02.2015”