‘Kabataş’ iddiaları hakkında ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ suçlamasıyla gazeteci Abdülkadir Selvi ve Elif Çakır hakkında yapılan suç duyurusunun bir yıldır bekletildiği ortaya çıktı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ‘dosyada yeterli delil’ var demesine rağmen işlem yapılmadığını kaydeden CHP Milletvekili Oğuz Oyan, “Herkes, gazetecilik sorumluluğunu yaparken yazdığı yazının, yaptığı kışkırtmanın ne gibi sonuçlara yol açabileceği sorumluluğunu taşımalıdır. Bu toplumu birbirine kışkırtmaya kimin hakkı var?” diye sordu

CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında savcılığın, yerli El-Kaide unsurlarının şikâyet başvurularını adeta emir telakki ederek derhal operasyon başlatırken, ‘Kabataş komplosu’ ile ilgili yaptığı başvuruyu 12 aydır sümen altında tuttuğunu savundu. “Türkiye’de savcılık müessesi galiba iktidardan bir işaret bekliyor. Yani ‘evet artık bunu açabilirsiniz’ işareti.” diyen Oyan, Zehra Develioğlu, Abdülkadir Selvi ve Elif Çakır hakkında suç duyurusunu yinelediklerini kaydederek şunları söyledi: “Yani ‘ben yanlış yapmıştım’, ‘kusura bakmayın’ demekle bu işlerin içinden kolayca sıyrılamayacağını herkesin anlaması gerekiyor. Herkes, gazetecilik sorumluluğunu yaparken yazdığı yazının, yazdığı suçlamanın, yaptığı kışkırtmanın ne gibi sonuçlara yol açabileceği sorumluluğunu taşımalıdır. Hiç kimsenin yanına kâr kalmamalıdır. Aylarca üzerine yazı yazmış insanlardan bahsediyoruz. Bu toplumu birbirine kışkırtmaya kimin hakkı var?”

“HALKI KİN VE DÜŞMANLIĞA TAHRİK, İFTİRA VE SUÇ UYDURMA”

Gezi olayların yurt çapında devam ettiği Haziran 2013 başında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabataş İskelesi’nde başörtülü bir kadının kucağında bebeğiyle birlikte 70-100 civarında vücutlarının üst tarafı çıplak, elleri deri eldivenli bir grup erkek tarafından salt başörtülü olduğu için saldırıya uğradığını TBMM’deki grup toplantısında dile getirmişti. Yaşananlara dair görüntülerin olduğu ancak infial yaşanmaması adına bunları basına yansımadığı da iddia edilmişti. 13 Şubat 2014 tarihinde bir televizyon kanalında yayınlanan MOBESE görüntülerinde iddia edildiği gibi herhangi bir saldırının olmadığı gibi söz konusu ‘mağdure’ Zehra Develioğlu’nun hiçbir müdahaleye uğramadan eşiyle buluştuğu görüldü. Ertesi gün Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’, ‘iftira’ ve ‘suç uydurma’ suçlarını işledikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulunan CHP Milletvekili Oğuz Oyan, dosyanın bir yıldır işleme konmadığını ifade etti. Başbakan Erdoğan, Yeni Şafak Gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi ve Star Gazetesi yazarı Elif Çakır ve Zehra Develioğlu hakkında suç duyurusunda bulunan Oyan, başvuru tarihinden bir hafta sonra Savcılıktan Erdoğan’ın dokunulmazlığı olduğu için kovuşturmaya yer olmadığı yönünde bir mektup aldığını anlattı.

“DOSYA KAYIP, SAVCILIK SABAHTAN AKŞAMA KADAR DOSYA ARADI”

Geçen bir yıla rağmen diğer üç isim hakkında herhangi bir işlemin yapılmadığını kaydeden Oyan, “Ben en son ‘bir sene oldu, ne oldu’ bakalım iki gün önce, 25 Şubat’tan itibaren meselenin peşine düştüm. Cumhuriyet Başsavcı Vekili Kemal Demirdön, telefonuma dahi çıkmadı. Bir Cumhuriyet Başsavcı vekili, bir milletvekilinin telefonuna döner. O an çıkmasa bile. Danışmanımı yolladım, dosya kayıp. 25 Şubat’ta sabahtan akşama kadar dosyayı aradılar. Üç kişi ile ilgili bize şunu söylediler, ‘üç kişiyle ilgili ek delile ihtiyaç yok’ diyorlar. ‘Dosyanızda kesinlikle yeterince delil var’ diyorlar. Bizim yaptığımız 7 sayfalık suç duyurusunda ayrıca 36 sayfalık da basın özeti koyduk. Pekiyi, niye eyleme geçmiyorsun, soruşturma başlatmıyorsun?” diye konuştu.

“DOSYAYI NİHAYET BULDULAR, YENİDEN İŞLEME KOYUYORLAR”

‘Kabataş’ dosyasının savcılığın gündeminden çıktığını, unutulduğunu kendilerinin ikinci kez başvurmasının ardından dosyanın bulunarak raftan indirildiğini kaydeden Oyan, “Biz de bir şeyler yapılıyor sanıyorduk. Bir yıl geçince ben de merak ettim ne durumda diye. Nihayet buldular dosyayı. Şimdi yeniden işleme koyuyorlar. Biz de yeniden dilekçe yazdık.” dedi.

ABDÜLKADİR SELVİ VE ELİF ÇAKIR’A ‘KABATAŞ’ SUÇ DUYURUSU YİNELENDİ

Bir yıldır dosyanın neden bekletilmiş olabileceğinin sorulması üzerine CHP’li Oyan, “Türkiye’de savcılık müessesi galiba iktidardan bir işaret bekliyor. Yani ‘evet artık bunu açabilirsiniz’ işareti. Bağımsızlığını büyük ölçüde kaybetmiş bir hukuk sisteminden bahsediyoruz.” diye konuştu. Zehra Develioğlu, Abdülkadir Selvi ve Elif Çakır hakkında suç duyurusunu yinelediklerini kaydeden Oyan, “Yani ‘ben yanlış yapmıştım’, ‘kusura bakmayın’ demekle bu işlerin içinden kolayca sıyrılamayacağını herkesin anlaması gerekiyor. Herkes, gazetecilik sorumluluğunu yaparken yazdığı yazının, yazdığı suçlamanın, yaptığı kışkırtmanın ne gibi sonuçlara yol açabileceği sorumluluğunu taşımalıdır. Hiç kimsenin yanına kâr kalmamalıdır. Aylarca üzerine yazı yazmış insanlardan bahsediyoruz. Bu toplumu birbirine kışkırtmaya kimin hakkı var?” diye sordu.