Artvin İl Tarım Müdürlüğü tarafından Şavşat İlçesinde mera alanlarında geçmiş yıllarda yaşanan sorunlar ve bunların çözümüne yönelik toplantı yapıldı.

Toplantıya Şavşat ilçesi köy muhtarlarının yanı sıra, Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürü Hakkı Yılmaz, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Hasan Özçelik, Şavşat Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Hasan Katık ile hayvancılık konusunda faaliyet gösteren birliklerin yetkilileri ve büyük işletme sahibi yetiştiriciler katıldı.

Mera Birimi Sorumlusu ve Mera Teknik Ekip Başkanı Ziraat Mühendisi Eyüp Akman'ın Mera Kanunu, Yönetmeliği ve Uygulamalar hakkında yaptığı sunumun ardından devam eden toplantıda, 2015 yılı otlatma sezonunun başlamasına kısa bir süre kala, 2014 yılında mera alanlarında çiftçilerin yaşadığı sorunlar ve bu sorunlara kanun çerçevesinde ne tür çözümler getirilebileceğine dair konular görüşüldü. Karşılıklı fikir alışverişi şeklinde yapılan toplantıda köy muhtarlarının dile getirmiş olduğu sorunlar ele alındı.

Şavşat ilçesinde, mera özel sicilinde kayıtlı 45 köyde 144 parselden oluşan yaklaşık 250 bin dekar mera olduğu, 19 bin büyük baş, 13 bin küçükbaş hayvan mevcudu olduğu, Mera alanlarının verim ve kapasiteleri dikkate alındığında Şavşat'ta mera alanlarının yetersiz olduğu bildirildi. Bu yüzden mera alanlarının daha fazla korunması ve otlatma planlarının daha sağlıklı olarak uygulanmasını zorunlu hale getirdiği, özellikle büyük sürü sahiplerinin yapmış olduğu otlatma, erken ilkbahar ve geç sonbahar otlatmaları, yetersiz mera alanlarının tahribine ve verimsizleşmesine yol açtığı belirtildi. Bu nedenle mera alanlarında tahsis işlemlerinin yapılarak ıslah projelerine ağırlık verilmesi gerektiği muhtarlara aktarıldı.