Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), Ankara Üniversitesi, ASELSAN, HAVELSAN, FNSS, ROKETSAN ve TAİ arasında Savunma Sanayii İçin Araştırmacı Yetiştirme Programı (SAYP) mutabakat metni imzalandı. SAYP çerçevesinde bu yılın Temmuz ayı itibarı ile toplam bütçesi 7 milyon lira olan 29 projenin yürütüldüğünü belirten SSM Sanayi Hizmetleri Müsteşar Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi, “Toplamda 36 araştırmacı yetiştirilecek. Savunma Sanayii için Araştırmacı Yetiştirme Programı (SAYP) üniversite sanayi işbirliğinin güzel bir örneği.” dedi.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Ankara Üniversitesi ve 5 Savunma Sanayi Firması ASELSAN, FNSS, HAVELSAN, ROKETSAN ve TAI arasında ‘savunmaya araştırmacılar yetiştirecek’ çerçeve protokol imzalandı. Ankara Üniversitesi Rektörlüğü, Senato Salonu’nda gerçekleştirilen imza törenine Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, ASELSAN Genel Müdür Dr. Faik Eken, FNSS Operasyon Direktörü Can Özelçi, HAVELSAN Genel Müdürü Sadık Yamaç ve TAI Genel Müdürü Dr. Muharrem Dörtkaşlı katıldı.

Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi, Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından 2011 yılında hayata geçirilen Savunma Sanayii için Araştırmacı Yetiştirme Programı’nın (SAYP) üniversite sanayi işbirliğinin güzel bir örneği olduğunu söyledi. Mevcut durumda geçtiğimiz dönem imzalanan işbirliği protokolleri ile ODTÜ, Gazi, Abdullah Gül Üniversiteleri, Aselsan, FNSS, Havelsan, Roketsan, STN ve TAİ firmalarının programa dahil olduğunu belirten Tüfekçi, “Bugün imzalanacak protokol ile Ankara Üniversitesi de programa dahil olacak. Bu proje ile savunma sanayii alanında faaliyet gösteren şirketlerde çalışan ve aynı zamanda üniversitelerde lisansüstü programlara kayıtlı öğrenciler tarafından yapılan lisansüstü tez çalışmalarının şirketlerin orta ve uzun vadede araştırma ve geliştirme stratejileri doğrultusunda ve müsteşarlığımızın belirlediği öncelikli alanlarda gerçekleştirilecek şekilde güdümlü projeler olarak yapılandırılması amaçlanmakta. SAYP Kapsamında 2015 yılı Temmuz itibariyle toplam bütçesi yaklaşık 7 milyon lira olan 29 proje hayata geçirilmiş ve sözleşmeye bağlanmıştır. Toplamda 36 araştırmacı yetiştirilecek.” diye konuştu.

Bilgi üretmenin, bilgiyi ürüne dönüştürmenin çok kolay bir şey olmadığını belirten Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş de, “Hele ki işbirlikleri. Her alanda işbirlikleri kolay oluşmuyor, kolayda ürün vermiyor. Buna dair sabırsızlıklar ya da süreçlerin uzunluğunu kabullenememe, üniversite-iş dünyası işbirliklerini maalesef çoğunlukla başarısızlığa götürdü. Bugün burada farklı bir durum görüyorum. O sürecin temelinde eğitim olduğunu bununda sürekli olduğunu ortaya koyan bir anlayış var. Bugün ki protokolle aslında uzun soluklu bir işbirliği ve bunun da temelinde nitelikli insan yetiştirme, nitelikli Ar-Ge yapma, yada yetiştirilen insanların istihdamını sağlama, istihdamı sağlanan insanların hizmet içi eğitimi sürdürebilme ve en önemli sorun fonlama, bunun mali kaynağının ortaya konulması gibi kavramlara çözüm bulmuş bir protokolü bugün masada görüyoruz.” şeklinde konuştu.

Aselsan Genel Müdürü Faik Eken, şirketlerinde çalışan 4 bin 800 personelin yüzde 60’ını mühendislerin oluşturduğunu söyledi. Mühendislerin önemli bir kısmının yeni ürün, yeni teknoloji geliştirmek üzere çalıştığını kaydeden Eken, “Yılda 360 milyon doları yeni ürün ve yeni teknoloji geliştirmek için harcıyoruz. Aselsan olarak bunun 60 milyon dolarını kendi kaynağımızdan harcıyoruz. Çok önemli bir kaynağı yeni teknoloji ve yeni ürün geliştirmek için çalışıyoruz.” dedi.

HAVELSAN Genel Müdürü Sadık Yamaç da 12 üniversite ile 24 ayrı proje yürüttüklerini dile getirdi. 2011 yılında HAVELSAN olarak 2,5 milyon Ar-Ge harcamalarını bugün 50 milyon liraya çıkardıklarını anlatan Yamaç, “Yaklaşık 20 kat artmış durumda. Kendi öz kaynaklarımızdan ciddi bir pay ayırıyoruz. Sağolsunlar devletimizin çok büyük desteği var. Savunma Sanayi Müsteşarlığının, TÜBİTAK’ın, bilim Sanayi Bakanlığının ve farklı kuruluşların bu anlamda büyük destekleri var.” dedi.

Konuşmaların ardından Sanayii Müsteşar Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, ASELSAN Genel Müdür Dr. Faik Eken, FNSS Operasyon Direktörü Can Özelçi, HAVELSAN Genel Müdürü Sadık Yamaç ve TAI Genel Müdürü Dr. Muharrem Dörtkaşlı protokolü imzaladı.

SAVUNMA SANAYİİ İÇİN ARAŞTIRMACI YETİŞTİRME PROGRAMI (SAYP)

Savunma Sanayii için Araştırmacı Yetiştirme Programı (SAYP) Müsteşarlık tarafından ODTÜ, ASELSAN, ROKETSAN ve TAI ile 2011 yılı Ekim ayında imzalanan işbirliği protokolleri ile hayata geçirildi. Program, 2012 yılı içerisinde uygulanmaya başlandı. Protokol ile savunma sanayi sektörünün öncelikleri doğrultusunda ve SSM’nin yönlendirmesiyle, savunma sanayi şirketleri ile üniversiteler arasındaki bilgi transferinin daha sistematik hale getirilecek. Savunma sanayi şirketlerinde çalışanlar tarafından üniversitede hazırlanan lisansüstü tezlerin, şirketlerin Ar-Ge ihtiyaçlarına yönelik olacak şekilde yapılandırılması ve savunma sanayi sektörünün öncelikli alanlarına yönlendirilmesi sağlanacak.

SAYP KAPSAMINDA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR

- 2011 yılı Ekim ayında ODTÜ ve SSM; ASELSAN, ROKETSAN ve TAI arasında imzalanan işbirliği protokolleri ile hayata geçirildi.
- SAYP 2012 yılı içerisinde, TAI ve ODTÜ arasında sözleşmesi imzalanan 2 proje ile yürütülmeye başlandı.
- HAVELSAN, MİLSOFT ve FNSS firmaları da 25 Kasım 2013 tarihinde imzalanan mutabakat metinleri ile SAYP kapsamına dahil oldu.
- ROKETSAN, TAI ve Gazi Üniversitesi 20 Şubat 2014 tarihinde imzalanan mutabakat metinleri ile SAYP kapsamına dahil oldu.
- Abdullah Gül Üniversitesi ve ROKETSAN firması 30 Haziran 2014 tarihinde imzalanan mutabakat metni ile Abdullah Gül Üniversitesi, SAYP kapsamına dahil oldu.
- SAYP kapsamında 2015 yılı Temmuz ayı itibarıyla, toplam bütçesi 7 milyon TL’yi aşan 29 proje hayata geçirildi ve 36 araştırmacı yetiştirildi.
- Ayrıca SAYP kapsamında, toplam bütçesi 2 milyon 800 bin TL‘yi bulan, 12 adet proje ön onay aşamasında.