Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Fevzi Gümüş, yaptığı açıklamada, Maraş olayları 36. yıl dönümü etkinliklerinin yasaklandığını ve başka şehirlerden gelen Alevi vatandaşların kent merkezine alınmadığı savundu.

Şehir dışından gelen çok sayıda kişinin kent girişlerinde engellendiğini bildiren Gümüş, "Bu yasaklama kararı, mağdurların bir kez daha mağdur edilmesi, dahası bu katliamın sahiplenilmesidir" dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de Maraş olaylarının bir kez daha lanetlediğini belirterek, artık Türkiye'nin katliamlarla anılmaması gerektiğini ifade etti.

Geçmişle yüzleşilerek yeni bir başlangıç yapılması gerektiğine işaret eden Tuncel, "Her sakladığımızda, her gizlediğimizde, her yasakladığımızda, yeni olaylara yeni sorunlara neden oluyor. Burada geçmişle yüzleşmek için olanak sağlamasını beklerdik. Biliyorsunuz AKP Hükümeti sürekli Alevi açılımından bahsediliyor. Açılım dediğiniz şey geçmişle yüzleşmek ve yeniden bir başlangıç yapmaktır. Ne yazık ki bunlar olmadı" ifadesini kullandı.  

Bu arada alınan güvenlik önlemleri kapsamında kentte 2 bin 200 polisin görev yaptığı, 10 noktada güvenlik önlemi alındığı ve bir polis helikopterinin gün boyunca kentin üzerinde devriye uçuşu yaptığı öğrenildi.