Anadolu Üniversitesi’nin 7 Haziran Genel Seçimleri nedeniyle sınav tarihlerini öne çekmesiyle aynı tarihte yapılacak İşyeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı tarihleri çakıştı. Sınav tarihlerinin değiştirilmesi yönünde ÖSYM ve Anadolu Üniversitesi’ne başvuran öğrenciler olumsuz cevap alınca her iki sınavdan birini tercih etmek zorunda bırakıldı.

Hayatlarının yazı turaya çevrildiğini dile getiren İşletme Fakültesi 4. sınıf öğrencisi Mehmet Çetin Pekmezci, maddi ve manevi kayıp yaşadıklarını belirterek, “Açıköğretim sınavına girmez isem bir yılımı ve 410 TL sınav harç paramı kaybedeceğim. Diğer taraftan İş Güvenliği Sınavı’nda 1.800 TL kurs ücreti, 130 lira harç parası ve 6 aylık zaman kaybı yaşayacağım. Bunu kim temin edecek?” diyerek tepki gösterdi.

Yerel seçimler nedeniyle sınav takvimini öne çeken Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi, sınav tarihini 23 Mayıs 2015 saat 09.30 olarak belirledi. Ancak o tarihte ÖSYM’nin İşyeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı yapılacağı için iki sınav tarihinin günü ve saati çakıştı. ÖSYM ve Anadolu Üniversitesi’ne sınav tarihlerinin değiştirilmesi yönünde başvuran öğrenciler olumsuz cevap alarak, her iki sınavdan birini tercih etmeleri istendi. Mağdur olan öğrencilerden İşletme Fakültesi 4. sınıf öğrencisi Mehmet Çetin Pekmezci, konuyu yargıya taşıyacaklarını belirterek, kendisi gibi binlerce öğrencinin olduğunu açıkladı. 'Okumanın yaşı yok' diyerek 4. üniversiteyi bitirmek isteyen Pekmezci, iki sınavın da aynı tarihte yapılmasına tepki göstererek, “Anadolu Üniversitesi 7 Haziran’da yapılacak seçimleri baz alarak başlangıçta açıklamış olduğu sınav takvimini öne aldı. Benim gibi hem açık öğretim hem de İş Güvenliği Sınavına girecek öğrenciler için 23 Mayıs’ta yapılacak sınavların saati ve günü çakıştı. Her iki sınav da 23 Mayıs Cumartesi günü saat 09.30’da yapılacak. Bunun anlamı ‘birinden birini tercih edin’ demek.” dedi.

Pekmezci, 6 Nisan tarihinde hem Açıköğretim Fakültesi’ne hem de ÖSYM Başkanlığı’na dilekçe ile başvurmasına rağmen sınav takviminde bir değişiklik yapılmayacağı cevabını aldığını aktardı. Kendisi gibi bir çok kişinin sınavlardan birine girmeye zorlandığını belirten Pekmezci, maddi ve manevi yaşadıkları mağduriyete dikkat çekerek, şunları kaydetti: “Devletin sınav kurumu ile Türkiye’nin en büyük üniversitesi, iki sınavı çakıştırdı. 45 gün önceden kendilerine bilgi vermemize rağmen herhangi bir tedbir almadılar. Her iki sınavın da maddi boyutu var. Açıköğretim sınavına girmez isem bir yılımı ve 410 TL sınav harç paramı kaybedeceğim. Diğer tarafta ise İş Güvenliği Sınavı’nda ise 1800 TL kurs ücreti, 130 lira harç parası ve 6 aylık zaman kaybı. Bunu kim temin edecek? Biz ne zaman derdini anlatabilen uygar ülkeler seviyesine çıkabileceğiz? Bunu anlamakta güçlük çekiyorum. Bu sadece beni ilgilendirmiyor, 1,5 milyon açıköğretim öğrencisi cumartesi günü sınava girecek, 100 bin kişi de İş Güvenliği sınavına girecek. Benim gibi iki sınavı aynı saate gelen öğrenciler mağdur olacak.”