Muğla Barosu Başkanı Cumhur Uzun, "Seçmenin bugün oyunu çalan, yarın diğer haklarını da mutlaka çalar." dedi. Uzun, yaptığı yazılı açıklamada seçme ve seçilmenin anayasal bir hak olduğunu, 18 yaşını dolduran her Türk vatandaşının seçme ve halk oylamasına katılma hakkına sahip olduğunu ifade etti. Anayasal bir hakkı en etkin şekilde kullanılmasını sağlamanın ve bunu kolaylaştırmanın devletin görevi olduğunu belirten Uzun, "Bu görev, seçmenlerin oy kullanımını adil, eşit ve kolay kılmak yanında, verilen oyun güvenli olarak korunup değerlendirilmesi ve seçmen iradesinin seçim sonuçlarına tam olarak yansıtılması ödevini de içine alır." ifadelerini kullandı.

Baro Başkanı Uzun, seçime günler kala nasıl sonuçlanacağından çok, nasıl güvenli kılınması gerektiği üzerinde değerlendirmeler yapıldığını kaydederek, "Demokrasi ve sosyal hukuk devleti ilkelerini benimsemiş hiçbir ülkede akıllara dahi gelmeyen oyların güvenliği ve güvenli tasnifi kaygısı, maalesef ülkemizde bir dönemdir ciddi bir şekilde dile getirilmekte ve bu alanda önemli bir güvensizlik hissedilmektedir. Güven somut, elle tutulan bir olgu değildir. Hissedilen, somut yansımalarıyla azalan ya da artan, hissi bir durumdur. Seçim gibi önemli ve ülke kaderini etkileyen bir işlemin tam bir güven içinde yapılması, en küçük bir güvensizlik hissinin dahi yaşatılmaması gerekir. Böyle istisnai ve özel önemli bir durumda oyların çalındığı, yanlış sayıldığı ya da hiç sayılmadığı gibi bir durumun kaygısına dahi tahammül edilemez." şeklinde konuştu. Anılan türden her olumsuzluğun seçimleri gölgeleyeceğini ve seçim sonuçlarını, kazananlar dahil hiçbir kişiye faydası olmaz hale getireceğini söyleyen Uzun, "Bu nedenle seçim güvenliği gibi özel hassasiyet gerektiren bir alanda her türlü tedbirin alınması, bu uğurda özel bir çabanın gösterilmesi, başta Yüksek Seçim Kurulu olmak üzere tüm seçim bileşenlerinin görev ve sorumluluğudur. Biz bu sebeple yaklaşan 7 Haziran 2015 genel seçimlerinde her kim ki seçmenin oyunu çalmaya kalkışırsa onu şimdiden oy hırsızlığıyla suçlamak yanında, seçmenin bugün oyunu çalanın, yarın diğer anayasal haklarını da çalacağı muhakkaktır diye itham ve ilan ediyoruz. Diğer yandan seçimlerde oya sahip çıkmak, seçmenin oyunu korumak da yine seçim bileşenlerinin görevleri arasında olduğundan her kim ki seçmenin oyunu oy hırsızlarına karşı koruyamaz ve oyları çaldırırsa onu da ileride seçmenin diğer anayasal haklarını korumakta eksik kalacağı ve hakları korumaktan aciz olmakla suçluyoruz." diye konuştu.

Baro Başkanı Cumhur Uzun, sözlerinin iktidar, muhalefet gözetmeden seçime katılan herkese olduğunu belirterek, "Kişilerin hak ve özgürlüklerini korumak ve savunmak konusunda kendisine ödev yüklenmiş bulunan Muğla Barosu, seçme ve seçilme hakkı konusunda da herkesi öncelikle dürüst ve adil olmaya davet ederek uyarıyor, seçim anında bu hakkın ihlale uğratılmadan kullanılmasını takip edeceğimizi, olası ihlallere hukuki müdahalelerde bulunacağımızı, ihlale sebebiyet verenlerin etkin şekilde cezalandırılması için her türlü girişimi yapacağımızı şimdiden kamuoyuna duyuruyoruz." dedi.