Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, gazetelerine yönelik saldırının bağımsız gazetecilik anlayışlarından geri adım attıramayacağını söyledi. Ergin, "Yapılan eylem ceza kanunlarımıza göre açıkça bir suç teşkil etmektedir. Hürriyet gazetesi olarak kararlılıkla doğru bildiğimiz yolda yürümeye bundan sonra da devam edeceğiz." dedi. Ergin, muhalefetten arayanların olmasına rağmen, iktidar partisinden şu ana kadar kendilerini kimsenin aramadığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir konuşmasını haber yapan Hürriyet gazetesi, dün gece araların da AK Partililerin de olduğu bir grubun saldırısına uğramıştı. Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, saldırıya ilişkin açıklamalarda bulundu. Yapılan saldırının Türk Ceza Kanunu'na göre açık suç olduğunun altını çizen Ergin, "Ülkenin en büyük gazetesi Hürriyet gazetesi, açıkça bir saldırıya maruz kalmıştır.” dedi.

Engin, gazetelerine yönelik saldırının Türk demokrasisine yapılan bir saldırı ve vurulan darbe olduğunu belirtti. Engin, “Bu saldırı Türkiye’de basın özgürlüğünün üzerine düşmüş kara bir lekedir. İleride Türkiye’de demokrasi tarihi yazılırken, basın tarihi yazılırken, 6 Eylül kara bir sayfa olarak hatırlanacaktır.” ifadesini kullandı.

Eyleme katılanlara iktidar partisine mensup bir milletvekilinin destek vermesini üzüntüyle karşıladıklarını dile getiren Engin, “Demokratik bir rejimde siyasi partiler, şiddet olaylarıyla aralarına kesin bir mesafe koymak durumdalar; aralarında kalın duvarlar olması gerekir.” değerlendirmesinde bulundu.

İçişleri Bakanı Selami Altınok’un ‘kimsenin kendi cezasını vermeye hakkı yok’ açıklamasını da anlamlı bulduklarını ifade eden Engin, “Bir hukuk devletinde, demokraside hukuk her şeyin üstündedir. Vatandaşların kakıp ceza kesmeye hakkı yoktur.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin demokrasi ve basın tarihinde hep baskıların olduğunu hatırlatan Ergin, şunları söyledi: “Özgür gazetecilik, bağımsız gazetecilik, baskılar, sindirme ve yıldırma gibi girişimleriyle karşılaşmıştır.” ifadesini kullandı. Gazete olarak yakında kuruluşlarının 67. yıl dönümünü kutladıklarını hatırlatan Ergin, Hürriyet’in ülkedeki bağımsız gazeteciliğin güvencesi olduğunu kaydetti. Ergin, şöyle devam etti: “Bu saldırı bizi bağımsız gazetecilik anlayışımızdan geri adım attıramayacak. Hürriyet gazetesi olarak kararlılıkla doğru bildiğimiz yolda yürümeye bundan sonra da devam edeceğiz.”

‘SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU’

Konuyla ilgili suç duyurusunda bulunduklarını da ifade eden Ergin, saldırıda mekana tecavüz, haneye tecavüz, zarar verme ve haber alma özgürlüğünü engelleme gibi birden çok suç olduğunu, saldırı sırasında elde ettikleri görüntüleri delil olarak savcılığa sunacaklarını söyledi. Ergin “ Eğer Türkiye hukuk devletiyse bu saldırganlar, bir şekilde tespit edilip, yakalanıp yargının önüne çıkarılması gerekiyor. Bunun sonuna kadar takipçisi olacağız. Bu kapanmış bir konu değil, yeni açılmış bir konu.” şeklinde konuştu.

İktidar partisinden şimdiye kadar kendisine bir geçmiş oldun dileğinde bulunulmadığına da dikkat çeken Ergin, sadece Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Başkanı Devlet Bahçeli’inin kendisini arayarak geçmiş olsun dileklerini ilettiklerini belirtti. Ergin, "Türkiye’de çok önemli bir hadise üzerine böyle bir olayın meydana gelmesinin üzücü. Çok sayıda siyasetçi, sivil toplum önderi ve gazeteciler arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti ancak iktidar partisinden herhangi bir mesaj gelmedi.” dedi.