İzmir'in Seferihisar Belediyesi tarafından düzenlenen 4. Tohum Takas Şenliği, bir çalıştayla başladı. Çalıştayda, "Seçimlere Giderken Türkiye’de Eğitim, Bilim, Kültür ve Kırsal Kalkınma Politikalarında Sorunlar ve Çözüm Önerileri" konulu üç oturum yapılacak.

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Türkiye’de inanılmaz kaotik bir gündem yaşıyoruz. Toz toprak, sis bulut içerisinde ortalık. İşte, İç Güvenlik Yasası için inanılmaz işler yaşanıyor. Umudun çok azaldığı, korkunun çok büyüdüğü günlerden geçiyoruz. Bütün bu gündem içerisinde gözden kaçırdığımız çok temel bir şey var. 12 bin yıl boyunca dünyanın tahıl ambarı olmuş bu topraklarda, tarımı bitirmeye çalışıyorlar. İki temel tercihleri var. 'Biz dışa bağımlı olmak zorundayız tarımda.' diyorlar. Onun için gübreyi, samanı ithal eder hale geldik. İkincisi, 'Bu tarım denilen şey, endüstriyel boyutta yapılmalı.' diyorlar. Öyle köylünün, çiftçinin yapacağı iş değil. Bu nedenle bir gecede 16 bin köyü kapatıverdiler. 16 bin köyün kapatılması demek, bu insanların kentte işsiz ordusuna katılması, potansiyel gecekondu nüfusuna dahil olması, köylünün toprağıyla kentlinin sofrasının kopması demek. İstiyorlar ki sadece büyük şirketler tarım yapsın. 12 bin yıl boyunca tarımın insanlığın gündemine oturduğu bu topraklarda, tohumun da dışa bağımlı olmasının yollarını arıyorlar.” dedi. DEÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güzel Yücel ise dedesi Hasan Ali Yücel ve babası Can Yücel’in hayatlarından kesitler aktardığı konuşmasında, “Babam Can Yücel, ‘Neden tohum bankası açmıyoruz, ithal tohumlara mahkum oluyoruz?’ derdi. Babamın ektiği tohumların yeşerdiğini görüyorum.” diye konuştu.

Şenliğin öğleden sonraki kısmında, ellerindeki yerli tohumları getirenlerin diğer kişilerle takas ederek tohumların üretilmesi ve çoğaltılmasına yönelik çalışma yapılacak.