Türk Tabipler Birliği Merkez Konsey Başkanı Dr. Bayazit İlhan, şehir hastaneleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. İlhan, şehir hastaneleri ile ilgili sayısal verileri paylaşarak “Rakamlarına ulaşabildiğimiz 14 proje var şu ana kadar. 25 yılda ödenecek toplam kira bedeli, bugünün parasıyla yaklaşık 50 milyar lira. Kira bedellerinin yanında ödenecek hizmet bedelleri var. Onlarla birlikte 68 milyarı buluyor. Toplam 34 projeden söz ediliyor. 100 milyar lirayı geçecek çok büyük bir alandan söz ediyoruz. Projelerin yapı maliyetlerine bakıyoruz. Normal ihalelerle yapılacak hastane yapım bedellerine göre 7-8 kat daha fazla bu hastanelerin maliyeti.” dedi.

Türk Tabipler Birliği (TTB) Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Abdülkadir Noyan Konferans Salonunda 66. Büyük Kongresini yaptı. Türk Tabipler Birliği Merkez Konsey Başkanı Dr. Bayazit İlhan kongrede açılış konuşması yaptı. İlhan, Türkiye’de 13 yıldır devam eden AK Parti iktidarı ile şekillenen bir sağlık ortamının var olduğunu ifade etti. Bu sağlık ortamının hekimlerde derin bir umutsuzluğa yol açtığını açıklayan İlhan, “Hekimlerin pek çoğu nitelikli sağlık hizmetleri üretemediklerini düşünüyorlar ve mesleğini severek yapamaz hale gelmiş durumdalar. Böylesi bir ortamda 7 Haziran seçimleri gerçekleşti. Yeni meclisten beklentimiz çok büyük. Özellikle muhalefet partilerinin çok çaba harcamalarını istiyoruz. Gerçekten yaşanabilir Türkiye için, barıştan kardeşlikten yana Türkiye’nin inşa edilebilmesi için çok çaba harcamalarını istiyoruz.” diye konuştu.

Türkiye’de sağlık alanında şiddet olaylarının arttığına dikkat çeken İlhan, “Bu kadar şiddet ortamının olduğu bir sağlık varsa gerçekten işler yanlış gidiyor demektir, ciddi sorunlar var demektir. Geçtiğimiz ay Dr. Kamil Furtun'un ölümü, acı yüreğimize bir kor daha düşürdü. Çok açık ki sağlıkta dönüşüm programı ile birlikte oluşan dönüşüm, hekimlerin, sağlıkçıların kanı, canı, dayak yemesi pahasına devam ediyor. Böylesine bir sağlık ortamını kabul etmiyoruz.” ifadelerini kullandı.

'PERFORMANS İÇİN MR, TOMOGRAFİ SAYILARI PATLADI'

Sağlık çalışanlarına performans sisteminin getirilmesini de eleştiren İlhan, performans sisteminin gelmesiyle şu tür problemlerin ortaya çıktığını söyledi: “Ameliyat sayıları, MR sayıları, tomografi sayıları patladı. İlaç tüketimi patladı. Artık hastalar ellerinde torba torba ilaçlarla doktor doktor geziyorlar. Gündüz yetmiyor, gece acil servisleri dolduruyorlar. Ancak bir türlü hak ettikleri sağlık hizmetine ulaşamıyorlar. Böylesi bir sağlık hizmetini bilimsel bulmamız mümkün değil. Tablo acı, insani değil, sağlık hizmetlerinin gereğine göre değil, üzerinden birilerinin para kazanması üzerine göre şekillenmiş durumda.”

ŞEHİR HASTANELERİ; KENT DOKUSUNA, SAĞLIK HİZMETLERİNE ZARAR VERECEK

Şehir hastaneleri ile ilgili de açıklamalarda bulunan İlhan, şehir hastanelerinin kamu zararına ve kent dokusunun tahribatına yol açacağını savundu. İlhan, konuşmasına şöyle devam etti: “Buna rağmen cumhurbaşkanının hayali denilerek Türkiye’deki projeler geliştirilmeye devam ediliyor. Finansman sözleşmeleri imzalanmaya devam ediliyor. Bu alanda ciddi tehditle karşı karşıyayız. Rakamlarına ulaşabildiğimiz 14 proje var şu ana kadar. 25 yılda ödenecek toplam kira bedeli bugünün parasıyla yaklaşık 50 milyar lira. Kira bedellerinin yanında ödenecek hizmet bedelleri var. Onlarla birlikte 68 milyarı buluyor. Toplam 34 projeden söz ediliyor. 100 milyar lirayı geçecek çok büyük bir alandan söz ediyoruz. Projelerin yapı maliyetlerine bakıyoruz. Normal ihalelerle yapılacak hastane yapım bedellerine göre 7-8 kat daha fazla bu hastanelerin maliyeti. Ciddi kamu zararı söz konusu. Önümüzdeki dönem bizlerin, çocuklarımızın geleceğini pazarlayan bir sistemle karşı karşıyayız.. Buna karşı itirazlarımızı devam ettireceğiz.”