İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Hatları filosuna; 3 adet çift yönlü yanaşma sistemli, engelli erişimine uygun ve hayvanlar için de ayrı bir bölümü olan gemi ekledi. Şehir Hatları Sarıyer İskelesi'nde gerçekleştirilen gemi alım töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ''Türk mühendislerinin, teknik adamlarının tasarladığı, bizim tersanelerimizde imal edilen 3 tane gemimiz var. 700 kişilik bu gemiler. Engelli vatandaşlarımızında rahatlıkla kullanabileceği özelliğe sahip.'' dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Hatları filosuna 3 yeni gemi ekledi. Şehir Hatları Sarıyer İskelesi'nde gerçekleştirilen törende tanıtılan gemiler, çift yönlü yanaşma sistemli, engelli erişimine uygun özelliklere sahip. Yerli üretim olan yeni gemiler uzun bir araştırmanın sonucu Şehir Hatları ar-ge ekibi tarafından tasarlandı. 3 geminin toplam maliyeti yaklaşık 13,5 milyon Euro tutarken, gemilerin her biri 700 yolcu kapasiteli 42 metre boyunda, 10 metre eninde ve 12 deniz mili hız yapabiliyor.

Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş yeni gemilerin özelliklerini anlattı. Topbaş, ''Burada deniz ulaşımını daha hızlı daha konforlu hale getirmek için tamamen Türk mühendislerinin teknik adamlarının tasarladığı, bizim tersanelerimizde imal edilen 3 tane gemimiz var. 700 kişilik bu gemiler. Konforlu, panoramik seyir terasıyla her türlü imkan var içerisinde. Engelli vatandaşlarımızında rahatlıkla kullanabileceği özelliğe sahip. Hatta bir hayvansever yanında bir hayvanı var. Onunla gelirken hayvanı seyahat ettirecek bölüm de var. Oraya bırakıyor, çıkışta alıyor. Onu bile düşündük. Bu kadar ileri altyapısına, tesisatlarına kadar gayet medeni ve konforlu gemiler. Çok ileri bir teknoloji olduğu için kafadan yanaştığı için ve manevra kabiliyeti güçlü olduğu için zaman ve vakit kaybı dört bir daha az.'' ifadelerini kullandı.

Konuşmasının devamında Sarıyer’e metro projesi üzerinde çalıştıklarını belirten Topbaş, ''Sarıyer’e Beşiktaş üzerinden de sahil boyunca bir metro projesi hazırlıyoruz. Hacıosmana kadar bir metro var. Cumhuriyet Mahallesi’ne kadar geliyor. Bunu inşallah aşağıya kadar indirme projemiz var. O konuda çalışma yapılıyor. Eski fidanlığın olduğu yere Çayırbaşına. Ama diğer taraftan da sahil bandından gelecek bir ulaşım dahi bizim ulaşım akslarımız içerisinde.'' şeklinde konuştu.

Törene gelen vatandaşlar daha sonra gemiyi incelemek amacıyla kısa bir tur gerçekleştirdi.