Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Nevşehir Belediyesi’nin işbirliğinde düzenlenen Şehir Kimliği Çalıştayı Tanıtım Toplantısı gerçekleştirildi.

Nevşehir Belediyesi Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi’nde, şehre, şehirlinin gözünden ve gönlünden bakmak, şehrin gelecek vizyonunu yerel halkla birlikte belirlemek ve şehirlerin tarihi ve kültürel varlıkları ve maddi, manevi değerleri korunarak, yeniden inşa sürecinde nasıl yapılanması gerektiği, değişim-gelişim süreçlerinde oluşan fırsat ve tehditlerin neler olduğuna ilişkin konuların ele alınacağı Nevşehir Şehir Kimliği Çalıştayı Tanıtım Toplantısı, Çevre ve Şehircilik Bakan Danışmanı ve İlbank Yönetim Kurulu üyesi İbrahim Acar’ın konuşması ile başladı.

Şehir kimliği çalıştaylarının önemini ve gerekliliğini özetleyen Acar, konuşmasında insan ve onu çevreleyen şehir arasındaki etkileşim altını çizdi. Şehirlerin kimliğini doğru tanımlamadan sorunların doğru tespit edilemeyeceğini, bunun sonucunda da köklü ve isabetli çözümlerin üretilemeyeceğini anlatan Acar, sağlıklı gelecek kurgusu yapılabilmesi için de önce şehrin kimliğinin doğru tespit edilmesinin gerektiğini söyledi. Ülke çapında stratejik mekânsal planlama çalışmalarını başlattıklarını anlatan Acar, bu çalışma her bir yerleşim biriminin bireysel varlığı, kimliği ve özgün değerleri göz önünde bulundurularak, bütün içindeki yerini de doğru kurgulayarak kapsamlı bir ülke planlaması yapacaklarını belirtti.

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver de köklerinden beslenmeyen hiçbir medeniyetin medeniyet olarak algılanamayacağını belirtti.
Ünver, şöyle konuştu: “Eğer kimlikte bir sorun var ise giydiğiniz elbisenin size ait olduğunu düşünürsünüz. Sizin kimliğiniz olduğunu düşünürsünüz. Şehirler için de aynı şeyler geçerli. Eğer o yöreye ait olmadığına inanıyorsanız, o şehir kendini başka bir şehir zanneder. Köklerinden beslenmeyen hiçbir medeniyet bugün medeniyet diye ele alınmaz. Bir topluluk bir zümre yaşadığı ve geçti, oysa bugün Divriği Ulu Camii görenler, o taşın üzerindeki her santimetrekaredeki işlemlerini görenler, orada bir büyük medeniyetin yaşadığını tadına doya doya bilirler. İşte bunu sağlayan o köklü medeniyetin adıdır. Herhangi bir şehre gittiğinizde bu cami Selçuklu dersiniz, kubbesinden, minaresinden yapı tarzından portalinden, girişinden çıkışından o eserin şeklinden dersiniz ki burada bir Selçuklu Medeniyeti yaşamıştır. Burada bir kimlik var. Dersiniz ki bu bir Osmanlı eseri. Hiç Nevşehir tarihi bilmeseniz, Külliyenin önüne geldiğinizde bir Osmanlı Medeniyetinin eseri derseniz, çünkü tüm kimliği ile bu değerleri içine toplamıştır.”

Kimlik olgusuna dikkat çeken Ünver, günümüzün artık sadece teknoloji ve bilgisayar çağı olmadığını, bunların daha da ötesinde bir iletişim çağı içinde olduğumuzu ve dolayısı ile kendimizi iyi anlatabilmenin önemli olduğunu vurguladı.

Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan da Nevşehir’in her alanda sahip olduğu potansiyelin değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, bu potansiyelin ortaya konması sürecinde ortak akıl ve iradenin söz sahibi olabilmesi açısından gerçekleştirilecek Çalıştay’ın çok önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Toplantının ikinci kısmında, yaptıkları teknik sunum ile 8 Nisan 2015 tarihinde gerçekleştirilmesi planlanan Çalıştay’ın kapsam ve içeriği hakkında bilgi veren İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyfettin Erdoğan ve Doç. Dr. Ayfer Gedikli ve Çevre ve Şehircilik Bakan Danışmanı İbrahim Acar, katılımcılardan gelen soruları yanıtladılar.