Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Emre Sevim Ljubljana’da düzenlenen yarışmada Ankara Bulvarı’na verilen ‘Akıllı Kentlerde En İyi Ulaşım’ ödülünü ‘kolpa’ olduğunu söyledi. Sevim, “Finalde Londra, Ankara ve Tiflis yarışmış. Ankara ile Londra’nın yarıştığı ve Ankara’nın ulaşım ödülü alabildiği bir ödül kriterlerini merak ediyoruz.” dedi.

TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi Başkanı Emre Sevim, şubede Ankara Bulvarı’na verilen ödülle ilgili basın toplantısı düzenledi. Sevim, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek’in, Ankara Bulvarı’nın Ljubljana Forum’dan bir ödül aldığını duyurduğunu kaydetti. Gökçek’in bu konuya Ankara bülteninde 5 sayfa ayırdığını ifade eden Sevim, ödülün ‘uluslararası ödül’ diye lanse edildiğini söyledi. Sevim, “Araştırmalar yaptık. Ankara’nın bilimsel olarak yönetilmeyen bir şehir olduğunu defalarca vurguluyoruz. Ankara Bulvarı’nın içinde bulunduğu hukuksuzluk belli. Şu anda ödülle hukuksuzluk aklanmaya çalışılıyor. Bu ödülle, körlerin ve sağırların birbirini ağırladığını düşünüyoruz. Ödülün 'kolpa' bir ödül olduğunu düşünüyoruz. Birincisi, ödül duyurulduğu üzere finalde Londra, Ankara ve Tiflis yarışmış. Ankara ile Londra’nın yarıştığı ve Ankara’nın ulaşım ödülü alabildiği bir ödül kriterlerini merak ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

'ANKARA NE HİKMETSE ULAŞIMDA LONDRA’YI GEÇMİŞ!'

Ankara’da metro inşaatlarının yılarca sürdüğüne işaret eden Sevim, şöyle devam etti: ”Metro sinyalizasyonları 2 yıldan beri gerçekleştirilememiş. Metronun ulaşımdaki payı yüzde 3 iken diğer tarafta Londra’ya baktığımızda ilk metrosunu 1863’te inşa etmiş ve şu anda 400 kilometrelik bir metro hattına sahip olan, her gün yaklaşık 3 milyon kişiye hizmet eden bir metro hattından bahsediyoruz. Ankara ne hikmetse ulaşımda Londra’yı geçmiş!”

Ödülü veren kuruluşa bakıldığında, Ljubljana’nın Slovenya’nın başkenti olduğunu hatırlatan Sevim, “Yaklaşık 275 binlik nüfusuyla aynı zamanda en büyük kenti. Forum’un başında da bu kentin belediyesinin imar müdürü bulunuyor. Yani 275 binlik bir şehrin imar müdürünün başında bulunduğu bir ödülden bahsediyoruz. Öyle sayfalarca uluslararası ödül alındı tarzında duyurulabilecek bir ödül müdür, bilemiyorum.”

Forumun sloganının 'kentlerin geleceği, sürdürülebilir, akıllı, kapsayıcı' olduğunun altını çizen Sevim, bu ödülle forumun kendi sloganına ihanet ettiğini belirtti.

Ankara Bulvarı’ndan günde 80 bin araç, kavşak bağlantılarıyla ilgili 350 bin araç geçtiğini Gökçek’in kendisinin söylediğini ifade eden Sevim, “Bu bile saçmalığın daniskası. Ben belediye başkanı olsam ve böyle bir hata yapsam bunu dillendirmem. 14,5 kilometrelik bir yol gövdesi var ve bu yoldan geçen trafik yolun kavşak tarafından geçen trafiğin 3’te biri. Bundan ötürü yola, ‘yol olarak inşa edildiği sanılan fakat en iyi kavşak ödülü alan yol’ ödülü verilebilir.” açıklamasında bulundu.

'MAHKEME, GÜZERGAH DEĞİŞİKLİĞİNE YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VERDİ'

Bulvarla ilgili alınan bir yargı kararı olduğunu bildiren Sevim, şunları kaydetti: ”Gökçek’in, bu ödülü gündeme getirerek yargı kararlarını bypass etmeye çalıştığını düşünüyoruz. Geçen sene de bulvarın güzergah değişikliğiyle ilgili plan gelmişti, buna da dava açmıştık. 8. İdare Mahkemesi, güzergah değişikliğine yürütmeyi durdurma kararı verdi.”

'AOÇ’NİN TARIMSAL NİTELİĞİ NASIL OLMADIĞINI BİZE AÇIKLASINLAR'

Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi Başkanı Sevim, Atatürk Orman Çiftliği konusunda davaların devam ettiğini ifade ederek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın geçen sene yayınlamış olduğu ‘tarım arazilerimizi koruyalım’ konulu kamu spotunu izletti. Sevim, Türkiye’de yapılaşma ve imar izinlerinin devlet erki tarafından verildiğini söyleyerek, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da devlet erki olarak elinden herhalde hiçbir şey gelmiyor, kamu spotlarıyla ‘imarlaşmaya izin vermeyelim’ şeklinde bir kamu spotu yapmış. Yapılaşmaya karşı olduğunu beyan eden bakanlık maalesef Atatürk Orman Çiftliği’nde Ankapark arazisi üzerinde mahkemenin bizim davamız sonucu kendisinden görüş istemesiyle birlikte ‘Atatürk Orman Çiftliği tarım arazisi niteliğinde değildir’ şeklinde bir görüş vermiş. Bununla ilgili bakanlıktan bir cevap bekliyoruz. AOÇ’nin tarımsal niteliği nasıl olmadığını bize açıklasınlar.”