TMMOB’a bağlı Şehir Plancıları Odası, Türkiye genelinde yeşil alanların yok edilmesine ve kültürel varlıkların korunmasına yönelik bine yakın dava bulunduğunu bildirdi. Yapılan açıklamada, Bülent Arınç’ın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e yönelik sözlerine atıfla, “Parsel parsel yağma sadece Ankara’da değil, ülkemizin dört bir yanında gerçekleşmektedir.” ifadelerine yer verdi.

Açıklamada, 13 yıllık AK Parti iktidarında şehir ve doğal çevredeki tahribatın, ilk gününden bugünlere kadar artarak devam ettiği vurgulandı. TMMOB Şehir Plancıları Odası’nın, Gezi Parkı`ndan AOÇ ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na, Urla Vilları‘ndan İnciraltı`na, 3. Köprü`den Bozcaada`ya, Sevda Tepesi`nden Hevsel Bahçeleri`ne, İmrahor Vadisi`nden Karadeniz kıyılarına, Konyaaltı`ndan Bozburun’a, ülke çapında hukuki mücadele yürüttüğü belirtildi.

Sadece Ankara’da değil, ülke genelinde rantın yandaşlara dağıtıldığı belirtilerek, “Kıyıların, ormanların, tüm doğal alanların ve kentlerin kamusal alanlarının yok oluşunu sağlayan bir hastalığa dönüşmüştür. Türkiye’nin dört bir yanında parsel parsel yağma var.” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Gelecek nesillere herhangi bir kamusal değeri bırakmayı umursamayan AKP iktidarının, bu ve benzeri uygulamalarına karşı, odamız ve TMMOB‘nin mücadelesinin hükümette ciddi bir rahatsızlık verdiği ortadır ki TMMOB ve bağlı odaların mücadelesini sekteye uğratacak yasal düzenlemeler getirmekte, etkisizleştirmeye çalışmaktadır. Bilinmelidir ki bütün bu karanlık adımlara rağmen, yolsuzluk ve yoksullukların had safhaya ulaştığı bu dönemde TMMOB Şehir Plancıları Odası, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da mesleki demokratik kitle örgütü olmanın bilinciyle çalışmalarını; emekten, insandan, doğadan, kamu yararından yana sürdürecek, hükümetler ve yerel yönetimlerin uygulamalarını denetlemeye tereddütsüz devam ederek, toplumcu duruşunu koruyacaktır.”