Sayıları sürekli artan Suriyeli dilencilerle baş edemeyen belediyeler, çözümü, topladıkları dilencileri otobüslerle başka illere bırakmakta buluyor. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün ‘kampa göndermeyin, yer yok’ dediği için topladıkları Suriyeli dilencileri otobüslerle farklı illere götürüp bıraktıklarını söyledi.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin sayısı her geçen daha da artıyor. Göçmenlerin çoğunluğu Doğu ve Güneydoğu’daki kamplarda kalırken, bazıları yakınlarının yanına misafir oldu. Kamplardan kaçarak Türkiye’nin farklı illerine dağılan çok sayıda Suriyeli ise zor şartlarda hayata tutunma mücadelesi veriyor. Bunların önemli bir kısmı sokaklar ve kavşaklarda dilencilik yapıyor. Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte şehirlerde artan Suriyeli dilenci sayısı bir yandan yaşanan dramı gözler önüne seriyor, diğer yandan da olumsuz bir görüntü oluşturuyor. Özellikle turizm yoğunluklu şehirlerde ortaya çıkan tablo, esnafı ve vatandaşı rahatsız ediyor. Gelen şikâyetler üzerine harekete geçen yerel yönetimler ise çareyi, topladıkları Suriyeli dilencileri otobüslerle il dışına çıkartmakta buluyor. İddiaya göre, kamplarda yer olmadığı için toplanan Suriyeliler otobüslerle götürülüp farklı illerde bırakılıyor.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün ‘kampa göndermeyin, yer yok’ dediği için topladıkları Suriyeli dilencileri otobüslerle farklı illere götürüp bıraktıkları itirafında bulundu. Gümrükçüoğlu, belediyede düzenlediği basın toplantısında, artan Suriyeli dilencilerle ilgili soru üzerine şunları söyledi: “Ben Suriyelileri toplatıyorum, koyuyorum bir arabaya; ‘ey sayın valim, mülki idarem, ne yapalım, gel bir bakalım’ diyorum. Biz ülke olarak 2 milyon 700 bin insanı almışız. Sağlık ocağı, ilkokul kurmuşuz, çorba çıkartıyoruz. 5-6 milyar dolar harcamışız. Avrupa’nın, Amerika’nın, güya demokrasi, insan hakları diyen ülkelerin göz boyacı söylemleri karşısında en insanı yardımı yapıyoruz. Bunlar dursun orada. Niye bütün ülkeye yayılıyorlar? Ayrıca ben bunları takip ettirdim, kayıtlarını aldım. Şehrin dışından topluyorlar 5, 10, 20, 30 kişiyi, arabayla getirip bırakıyorlar kavşaklara, gece toplayıp gidiyorlar. Yani bir organizasyon var.” dedi.

Bunları da hesaba katarak, kamplarına gönderme kararı aldıklarını anlatan Gümrükçüoğlu, şöyle konuştu: “Birkaç otobüsle bunu denedik, yolda molada inen kaçtı, gitti. Adamlar mahkum değil ki zorla tutasın. Sonuç şu; mülki idare bana dedi ki, ‘bizim bu adamları buradan göndermemiz için İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne ‘alo’ dediğimizde ‘evet şu kampa gönderin, yer var demesi’ lazım. Biz burayı aradığımızda ‘yer yok, göndermeyin’ diyorlar’. Yani sıkıntı işleyişte. Mülki idare, Göç İşleri Genel Müdürlüğü’nü aradığında Genel Müdürlük, ‘kampa göndermeyin, yer yok’ diyor. Ne yapıyorsun o zaman; çıkartıyorsun şehrin dışına Giresun’da bırakıyorsun, çıkartıyorsun Rize’de bırakıyorsun, çıkartıyorsun işte Tokat’ta bırakıyorsun. Veya işte ‘biz Samsun’da inelim’ diyorlar, iniyorlar, dönüp geliyorlar. Peki şimdi biz ne yapılım? Zabıtam topluyor, ellerinden paraları da alıyor; acıya acıya. Tutanakla ilgili kamu yerine teslim ediliyor. Ama bu vakayla bu tarzda ancak cebelleşeceğiz. Yani toplayacağız; işte ezilmesinler, dilencilik yapmasınlar diyerek gönderelim diyoruz.”