Aydın’da Cuma namazı sonrası Çin’in Şincan Uygur özerk bölgesinde (Doğu Türkistan) Çin tarafından şehit edilen 28 Müslüman Türk için gıyabi cenaze namazı kılındı. Çin’in Müslümanlara karşı insanlık dışı uygulamaları protesto edildi.

Aydın’da Çin tarafından Şincan Uygur özerk bölgesinde şehit edilen 28 Müslüman Türk için Cuma namazı sonrasında gıyabi cenaze namazı kılındı. Aydın Efeler Bey Camii’nde kılınan Cenaze namazı sonrası açıklama yapan MHP Aydın İl Başkan Yardımcısı Ramazan Aker, uzun yıllardan beri Doğu Türkistan’da Çin zulmünün devam ettiğini ve Müslüman Uygur Türk’lerinin yaşam mücadelesi verdiğini kaydetti.

Modern dünyanın gözleri önünde Uygur Türkleri’ne sistematik olarak yapılan işkencenin görmezden gelindiğini ifade Ramazan Aker, “Müslüman Türk olmayı başlı başına bir tehdit ve suç sayan Çin, Uygur gençlerini sorgusuz sualsiz gözaltına almakta ve bu gözaltılar ya idam, ya da işkence sonucunda katliamla sonuçlanmaktadır. Her Ramazan Ayı'nda baskı ve sindirme politikalarına yenilerini ekleyen Çin, Uygur Türklerinin oruç tutmalarını engellemek için türlü zorluklar çıkarmaktadır. Diğer yandan camiler de Çin zulmünden payını almakta, baskı ve işkence ile Müslüman Türk'ün toprağında ezan susturulmak istenmektedir. Müslüman gençler alkol kullanmaya zorlanmaktadır. Komünist Çin rejimi tarafından kadınların elbiselerine bile karışılmakta, tüm insani erdemler yok sayılmaktadır. Doğu Türkistanlı soydaşlarımızın milli ve manevi değerlerine karşı adeta bir yıkım gerçekleştirilmekte, ata yurdumuzdan hem Türk varlığı, hem de Türk izleri şerefsizce silinmeye, yok edilmeye çalışılmaktadır.” dedi.

Gıyabi cenaze namazına AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Sadık Atay, AK Parti Aydın İl Başkanı Ömer Özmen, MHP Aydın İl Başkan Yardımcısı Ramazan Aker, Aydın İl Müftüsü Ömer Kocaoğul, Türk Ocağı Aydın Şube Başkanı Eyüp Doyuran, Aydın Ülkü Ocakları Başkanı Mustafa Karaca ve vatandaşlar katıldı.