Manisa’nın Soma ilçesindeki faciada şehit olan 301 madencinin ailelerine yardım için İzmir’de Galatasaray ile Atletico Madrid arasında oynanan maçın 1.4 milyon liralık gelirinin, yedi aydır şehit ailelerine ulaştırılmamasına tepkiler devam ediyor. 6 Ağustos 2014 tarihindeki maç, geliri şehit ailelerine bağışlanmak düzenlenmişti ancak yedi ay geçmesine rağmen para henüz yerine ulaştırılmadı.

'FEDERASYON TOPU BAŞKA BİR YERE ATIYOR'

Maden faciasında şehit olan Uğur Çolak'ın babası İsmail Çolak, "Söyleyecek çok şey var da bunların hiçbiri, verdikleri sözleri tutmadılar. Bu yardımlar bile adil bir şekilde dağıtılmadı. Federasyon, topu başka bir yere atıyor. Kulüpleri arıyoruz, 'Biz federasyona devrettik.' diyor. Bu sefer federasyonu arıyoruz, kendilerine öyle bir para akışı sağlanmadığını söylüyorlar. Mesela Galatasaray Kulübü'nün, topladığı parayı transferlerde kullanıldığı yazıldı basın tarafından, internet kanalıyla duyduğumuz şeyler oldu. Yani verdikleri sözlerin arkasında hiçbir şekilde durmadılar. Duracakları da yok ama biz sessiz kalmayacağız. Maden şehitleri aileleri olarak sesimizi duyuracağız. Yüz binleri Soma'ya yığacağız. Bunu hükümet ciddiye alsın, bizi yok sayamazlar. 105 bin nüfuslu şehri yok sayamazlar. Biz kesinlikle evlatlarımızın arkasındayız. Evlatlarımızın, torunlarımızın, gelinlerimizin bir kuruş hakkını bırakmayacağız. Gerekirse Anayasa Mahkemesi'ne kadar gitmeyi düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

'HAKKIMIZ NEYSE ONU İSTİYORUZ'

Şehit madenci Mustafa Kocabaş eşi Nursel Kocabaş ise maça çocuğuyla beraber davetli olarak gittiğini söyledi. Kocabaş, "Oynanan o maçta ilk etapta söylenen şey, maden şehitlerinin eşlerine veya çocuklarına bu maçın gelirleri verileceği söylenmişti. Daha sonra oynanan maçla ilgili hiçbir yardım gelmedi. Diğer arkadaşlarıma da sordum ben, size yardım ulaştı mı diye, 'hayır' cevabını aldım. Konuyla ilgili durmadan devamlı bir şekilde federasyonu aradım. Onlar ilk etapta henüz bir sonuca bağlanmadığını, 'Sonuçlandığında size döneriz.' diye bana cevaplar verdiler. En son geçen hafta aradığımda, federasyondaki görüştüğüm bayan arkadaş, "Şu an size herhangi bir bilgi veremiyoruz. Email adresimiz var, buraya bir email atarsanız, eşinizin ve kendi isminizi yazarsanız size geri döneriz.' dedi. Ben de tabii birazcık sinirlendim. 'Bize cevap vermek zorundasınız.' diye ben de tepki gösterdim. Biz o maça gittik. Bu maçlar maden şehitleri adına yapıldı, bunların çocukları adına yapıldı. Burada bir spor okulu yapmak istiyorlarmış Soma'ya. Bunun için yapılmamıştı, bu bizim için yapılmıştı. Eğer böyle bir okul yapılması gerekiyorsa bunu kendi kazançlarıyla yapabilirler. Kendi gelirleriyle yapabilirler. Bizim gelirimizle yapmak zorunda değillerdi. Bir de bana, 'Biz şehit madenci ailelerinin yakınlarıyla görüştük. Onların da fikirlerini aldık.' dediler. Ben de bunu diğer şehit madenci arkadaşlarıma sorduğumda hiç kimse aranmamış. Biz hiçbir şey istemiyoruz, sadece hakkımız neyse onu istiyoruz." diye konuştu.

Diğer bir şehit madenci Mustafa Kaya'nın eşi, iki çocuk annesi Naciye Kaya da, "Bizim hakkımız neyse onu versinler. Biz sadaka istemiyoruz gerçekten. Bizim çocuklarımızı oraya maça götürdülerse, şehitlere verilecek denildiyse bu para şehitlere verilsin, okula değil. O zaman okul yaptıracağız diye oynasalardı bu maçı, yani bizi kullanmasalardı. Açık açık çocuklarımızı, bizi kullandılar. Resmen sömürmeye çalışıyorlar. Rahatsızız, tüm şehit aileleri olarak sesimizi duyurmaya çalışıyoruz." dedi.