Zonguldak'ın Ereğli ilçesine Bağlı Kandilli Beldesi Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) Armutçuk müessesinde 7 Mart 1983 yılında meydana gelen grizu faciasında hayatını kaybeden 103 madenci dualarla anıldı. Anma töreninin ardından madenciler kuyu başına koşarak madene inmek için adeta birbirleri ile yarıştı.

Bundan 32 sene önce Türkiye Taş Kömürü kurumu (TTK) Armutçuk Müessesinde meydana gelen grizu faciasında hayatını kaybeden 103 madenci için Armutçuk müessesinde anma programı düzenlendi. Törene İşten çıkan ve işe girmek için hazır bulunan madencilerin yanı sıra belediye başkanları, siyasi parti başkanları, kurum yetkilileri, sendika temsilcileri siyasiler ve sivil toplum kuruluşları katıldı.

Törende ilk olarak saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlandı. Törende konuşan Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, kurumda ki işçi açıklarından dolayı Türkiye'de ki taş kömürü ihtiyacının karşılanamadığını söyledi. Türkiye Taş Kömürü Kurumu'nun devlet ciddiyeti ile yönetilmesini ve önümüzde ki seçimlerden sonra kuruma sahip çıkılmasını istedi. Alabaş konuşmasında, "167 yıldır bu bölgede bu riskli mesleği yaşayarak canımızı vererek bedel ödeyerek öğrenmeye çalışıyoruz. Yaklaşık 5 bin maden şehidi ile bu bölge ve ülke ekonomisine can vererek, kan vererek madenciliği öğrendik. Türkiye Taş Kömürü Kurumu Türkiye madenciliğinin okulu. Ama bu okul son dönemlerde can çekişmeye başladı. Türkiye'nin yıllık 26 milyon ton taş kömürüne ihtiyacı var. Türkiye Taş Kömürü Kurumunun norm kadrosu 14 bin. Kapasitesi 5 milyon ton olmasına rağmen maalesef kurulu kapasitesinin üçte biri, norm kadrosunun beş bine yakın altında çalışıyor. Türkiye'nin bu kadar kömüre ihtiyacı varken bu bölgenin devlet ciddiyeti ile yönetilmeye ihtiyacı var. Biz Türkiye Taş Kömürü Kurumuna geçmişte olduğu gibi bugün de sahip çıkılmasını istiyoruz. Kurum yetkililerinin hazineden 3 bin 200 işçi talebi olmasına rağmen bu ülkeyi yönetenler siyasi irade bu talebi yerine getirmemiş cevap vermemiştir. Biz bu siyasi seçimler vasıtasıyla bir kez daha Türkiye Taş Kömürü Kurumuna sahip çıkılmasını istiyoruz." dedi.

Türkiye Taş Kömürü Kurumu Genel Müdürü Burhan İnan da konuşmasında üretim kadar iş güvenliğinin önemine dikkat çekti. Ermenek'te ki kurtarma çalışmalarına katıldığını ve Türkiye Taş Kömürü Kurumunun Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu, ancak diğer ülkelere göre ise çok geride olduğunu söyledi. İnan konuşmasında "Üretim önemli. Üretim yapmak güzel. Çok üretmek hedefimiz. Ancak üretim can yanmadan, iş sağlığı güvenliği kurallarına uygun olarak yapılırsa o zaman çok anlamlı. Milyonlarca ton kömür de üretseniz can yakıyorsanız, kaza oluyorsa insanlar hayatını kaybediyorsa bu üretim bana göre hiç önemli değil. Dolayısıyla sizlerin yapması gereken eğitimlerde verilen hususları amirlerinizin sizlere söylediği hususları harfiyen hiç sorgulamadan yerine getirmek. Bunu yaptığınız zaman hem kendimizi koruruz, hem de arkadaşlarımızı diğer madencileri birlikte çalıştığınız insanları korumuş oluruz. Ben Ermenek'te meydana gelen kazada kurtarma çalışmalarına katıldım. Orada gördüm ki bizim madencimiz gerçekten Türkiye ortalamasının üstünde. İş sağlığı ve güvenliği anlayışı olarak yaklaşım olarak Türkiye ortalamasının üzerinde. Orada ki arkadaşlarımız maalesef bizden çok daha gerideler. Fakat bizde dünyada ileri gitmiş ülkelerin gerisindeyiz. Bizim bir an önce her türlü tedbiri alarak kendimizi toparlayarak dünyada bu konuda ileri gitmiş ülkelerin seviyesine çıkmamız lazım." dedi.

Yapılan konuşmaların ardından 7 Mart 1983 yılında grizu faciası başta olmak üzere hayatını kaybeden madenciler için Kur'an-ı Kerim okundu. Duanın ardından tören sona ererken, madenciler madene inmek için kuyu başına geldi. Asansöre binen yaklaşık 300 işçi arkadaşlarının bakışları arasında madene indi.