Çanakkale Savaşları'nın 100. yıldönümü dolayısıyla 81 vilayetten ve 1915 Osmanlı coğrafyasındaki ülkelerden şehit ve gazi torunları, Çanakkale Şehitler Abidesi'nde biraraya geldi. Yaklaşık 200 şehit ve gazi yakını, dedelerinin mezarlarını ziyaret edip karanfil koydu.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından Şehitler Abidesi’nde, "1915 Coğrafyası Çanakkale'de Buluşuyor" projesi için tören düzenlendi. Törene Alan Başkanı Mehmet Gürkan, 2015 Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Mahmut Akkuş, Türkiye’nin 81 vilayetinden ve 1915 Osmanlı coğrafyası içinde bulunan ülkelerden Çanakkale şehitleri ve gazilerinin torunları katıldı. Gürkan, şehit ve gazi torunlarını 100. yılda biraraya getirmekten büyük mutluluk duyduklarını belirterek, "Çanakkale sadece bugün bu topraklarımız için değil, o günkü coğrafyadaki tüm illerimiz için, tüm coğrafya için, dünyanın şekillenmesi için çok önemli rol oynamış. Bu rolü bugün daha iyi anlayabiliyoruz. Bugünleri birlikte yaşayarak bunu daha iyi algılayabiliyoruz." şeklinde konuştu.

Törende, Çanakkale Savaşları’na 11 kardeşi katılan ve sadece ikisi geri dönebilen Mekke’den Muhammed Urfalı, yazdığı Arapça şiiri okudu. Şanlıurfa’daki Şeyhan aşiretinden Mehmet Emin İlhan da tercüme etti. Daha sonra şehit ve gazi yakınları duygularını anlattı.