Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’da ikamet eden 27 şehit yakını ve gaziye Devlet Övünç Madalyası tevcih etti. Devlet Övünç Madalyası ve Beratı Tevcihi törenine katılarak madalya ve beratları sahiplerine veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu ülke, bu millet, şehitlerimizin ve gazilerimizin yüzü suyu hürmetine ayaktadır.” dedi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gerçekleştirilen törende yaptığı konuşmada, "Bizim kültürümüzde savaşa gidenin, mücadeleye gidenin ardından güzel bir söz kullanılır. Denilir ki, 'iki güzelden biri'. Yani, bu insanlar için, şehitlikten veya gazilikten biri temenni edilir. Sizler, 'iki güzelden biri'ne kavuşmanın şerefine, izzetine, ikramına nail olmuş nadide insanlarsınız. Sadece dünya hayatına ait zevkleri seçenlerle ebedi mutluluğu, yani şehitliği, gaziliği seçenler arasındaki mücadelenin kazananı, esasen en baştan bellidir." dedi.

"Bu ülke, bu millet, şehitlerimizin ve gazilerimizin yüzü suyu hürmetine ayaktadır" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Süleyman Şah Türbesi’ni, hem oradaki manevi mirasımızı korumak, hem de orada nöbet tutan askerlerimizin can güvenliğini sağlamak için sınırımıza yakın bir bölgeye naklettik. Sınırlarımızda vatanı koruyan, şehirlerde terörle mücadele eden her kahraman askerimiz, her kahraman polisimiz, bizim bu vatan topraklarındaki ebedi varlığımızın birer sembolüdür, birer garantisidir. Bu ülkenin 78 milyon vatandaşının her biri, erkeğiyle, kadınıyla, hatta çocuğuyla, yaşlısıyla, gerektiğinde şehit olmayı şeref olarak gördüğü içindir ki, bu topraklar hala bizim vatanımızdır. Aksi takdirde, bizi burada bir gün barındırmazlar. Sanmayın ki, Hakk ile batıl arasında bin 400 yıl önce başlayan mücadele bitti. Sanmayın ki, bin yıl önce bu topraklara gözlerini diken, burada üzerinde yaşayan bizleri ebediyen bu toprakların altına gömmeyi düşünenler bu amaçlarından vazgeçti. Sanmayın ki, yüz yıl önce Çanakkale’ye, hemen ardından Anadolu’nun dört bir köşesine, dönemin en güçlü ordularıyla, silahlarıyla, teknolojisiyle dayananlar yaptıklarından nedamet getirdi. Asla… Bu kadim mücadele sürüyor, sürecek." dedi.

"ÜLKE DIŞINDA 34 AYRI DEVLETTE 78 ŞEHİTLİK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyada ve bilhassa Avrupa’da “Müslüman” denildiğinde ilk akla bu toprakların insanının geldiğini belirterek şunları söyledi: “Türk, sadece bizim ülkemizde etnik anlam taşır. Batılılar gözünde geçmişten bu yana her Müslüman, Türk’tür, öyle tanımlanır. Bu asla bir üstünlük ifadesi değildir; sadece tarihi hakikatlerle çerçevelenmiş bir tespittir. Ülke içinde 349, ülke dışında da 34 ayrı devletin sınırları içinde 78 şehitliğimiz var. Böyle bir şeref kaç millete nasip oluyor, soruyorum sizlere.”

“DEVLET ÖVÜNÇ MADALYASI, ŞEHİT VE GAZİLERİMİZE VEFAMIZIN BİR SEMBOLÜDÜR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehitler ve gazilerin gönüllerinin en mutena köşesinde yer aldığını vurgulayarak, şehit ailelerini ve gazileri de asla ihmal etmediklerini, bundan sonra da etmeyeceklerini kaydederek, “Şehitlik ve gazilik makamlarına bu dünyada bir değer biçmek mümkün değil, onu biliyoruz. Onlar en büyük mükâfatı, Rabbimden alacaklar, onu da biliyoruz. Biz, sadece kendilerine küçük bir teşekkür babında bu hizmetleri yapıyoruz.” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin imkânları arttıkça şehit yakınları ve gazilere sunulan hizmetlerin de arttığına, önümüzdeki dönemde, bu çalışmaları artarak devam edeceğini vurguladı. Şehit yakınları ve gazilere takdim edilen Devlet Övünç Madalyası'nı, bu devletin, bu milletin bir vefa sembolü olarak nitelendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun nesilden nesile gururla, kıvançla aktarılmasını temennisini dile getirdi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN MADALYA SAHİPLERİ ONURUNA RESEPSİYON

Törende Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara’da ikamet eden 27 şehit yakını ve gaziye Devlet Övünç Madalyalarını tevcih etti. Madalya alan gazi ve şehit yakınlarının aileleriyle hatıra fotoğrafı da çektiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, tevcih töreninin ardından madalya sahipleri onuruna resepsiyon verdi.

DEVLET ÖVÜNÇ MADALYASI TEVCİH TÖRENİ, 2010’DAN BU YANA İLK DEFA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Devlet Övünç Madalyası tevcih töreni, 2010'dan bu yana ilk defa gerçekleştirilirken, tören 44 ilde eş zamanlı olarak yapıldı. İllerde valiliklerin organizasyonuyla madalyalar sahiplerine verildi. Adana, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Kırşehir, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Nevşehir, Niğde, Sakarya, Samsun, Tokat, Trabzon, Uşak, Aksaray, Karaman, Bartın, Batman, Yalova, Karabük ve Osmaniye illerinde düzenlenen törenler kapsamında toplam 212 gazi ve şehit yakınına madalyaları verildi.

Törene Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Başbakan yardımcıları Bülent Arınç, Yalçın Akdoğan, AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk, Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Millî Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, kuvvet komutanları ve şehit yakını ve gaziler katıldı.