Çanakkale Savaşı'nın 100. yıl dönünümü nedeniyle yapılan etkinliklere, yaptığı ilginç rekor denemeleri ile dikkat çeken eski sat komandosu Namık Ekin de katıldı. Çanakkale zaferinin en önemli figürlerinden biri olan Seyit Onbaşı'nın top mermisini kaldırma sahnesinden yola çıkan Ekin, 24 saat içinde 178 ton ağırlığı kaldırmayı deneyecek. Rekor için bugün saat 13.00 itibariyle ağırlık kaldırmaya başlayan Ekin "Mühim olan şehitlerimizi anmak." dedi.

66 yaşındaki Amerikalı sporcunun 168 kilogrmalık ağırlık rekoru eski sat komandosu Ekin'e esin kaynağı oldu. 73 yaşındaki Ekin, daha önce yaptığı ve başardığı onlarca rekor denemesine bir yenisini ekliyor. Bu defa mili bir değer olan Çanakkale Zaferi'nin 100. yıl dönünümünde şehitler anısına rekor denemesi yapan Ekin, Geniuses hakemleri eşliğinde 178 ton ağırlık kaldırmak için harekete geçti. Aynı zamanda antrenör olan kızları Nağme ve Melek Ekin'in de yardımcı olduğu Namık Ekin, rekor denemesini spor salonundaki 40 farklı alette gerçekleştiriyor. Toplamda 40 ayrı hareket yapan Ekin, yemeği bile hareket halinde bacak çalıştırırken yiyecek.

'SANKİ İÇİMDE BİR CANAVAR VAR'

Ekin'in her anını kontrol eden kızı Melek Ekin de tansiyondan yiyeceğe kadar babasının en büyük destekçisi. Kızının hazırladığı programla hareket eden Ekin, Çanakkale şehitleri için giriştiği rekor denemesinde para amaçlı bir niyetinin olmadığını, sadece şehitler için üzerine düşeni yapmaya gayret ettiğini belirtti. Yaşınız, sizi endişelendiriyor mu? yönündeki soruyu cevaplayan Ekin, "Yaratanımızın verdiği bir özellik var ve bu özelliği de diyoruz ki ortaya çıkaralım. Ailem 'bu rekor son değil mi? diyor, evet son diyorum ama sonra kurtlanıyorum. Sanki içimde bir canavar var da o dışarı çıkmak istiyor. Allah nasip ettiği kadar, nereye giderse." şeklinde konuştu.

İki dedesinin de Çanakkale şehidi olduğunu belirten Ekin, federasyonların da isteği ile böyle bir girişimde bulunduğunu anlatarak "Amerikalı eski bir rekortmen 66 yaşında 24 saat içinde 168 ton kaldırmış. Arkadaşlar da dediler ki 'sen 178 ton kaldırırsın' iyi dedik, sonra da sat komandoları olarak plan yaparız. Çıkardık ve çalışmaları yaptık. Burada iki haber var. Rekoru kıramazsak olmadı diyecekler, kızım 'daha iyi haber olur ilk defa bir rekorunu kıramadı derler' dedi. İyi haber ise antrenmanlarda iki yüz tonu rahatlıkla kaldırabiliyorum." dedi.

"Bizim için ne para ne pul, ne sponsor. Öyle bir şey yok. Mühim olan yüzüncü yıl dönümünde Çanakkale şehitlerimizi anmak." diyen Ekin, kızının yeme içme ve performans konularında kendisine hazırladığı programı uyguladığını belirtti. 24 saat içinde uykusuz olarak ağırlık kaldırmanın zor iş olduğunu belirten Ekin, "Ama ben bunlara alışığım. Sat'tayken bizim eğitimlerimiz de böyleydi ve günde bir saat uyuyup 23 saat çalıştığımız olurdu. Heyecandan olacak sabahleyin iştahım kaçtı. Ancak kızımın hazırladığı yiyeceklerle takviye yaptım. Bir Türk insanı 73 yaşında bir dünya rekoru kırıyor, belki bu hareketim olimpiyata katılacak sporcularımıza moral motivasyon olacak." ifadesini kullandı.