Çanakkale'nin Gökçeada ilçesinde bulunan ve geçen yıl bina tamiratının bitmemesi sebebiyle açılamayan Gökçeada Özel Rum Ortaokulu ve Lisesi, 40 yıl aradan sonra açılıyor.

Tepeköy'de 1953 yılında inşa edilen Özel Gökçeada Ortaokulu ve Lisesi, o dönemde 180 öğrenci ile eğitim öğretime başladı. 1964 yılında Rumca yasaklanınca öğrenci sayısı giderek azaldı ve 1975 yılında okul kapandı. Restore edilen okul, geçen yıl bazı eksiklikler sebebiyle son anda açılamamıştı. Binadaki eksiklikler tamamlandı ve açılması için engel kalmadı.

Gökçeada'da restore edilerek 2013 yılında Zeytinli köyünde eğitim öğretime başlayan Özel Gökçeada Rum İlkokulu'nun ardından, 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında Özel Gökçeada Rum Ortaokulu ile Özel Gökçeada Rum Lisesi de 40 yıl aradan sonra Tepeköy'de, 28 Eylül 2015 Pazartesi günü 10 öğrenciyle eğitim öğretime başlayacak.

Özel Gökçeada Rum Ortaokulu ve Lisesi Kurucu Temsilcisi ve Müdürü İoakim Makis Kamburopulos, 46 yıl aradan sonra adaya dönerek, okulun açılması için çalışmalar başlattığını söyledi. Okulun açılmasına katkı sağlayanlara teşekkür eden Kamburopulos, yedi öğrencilerinin Gökçeada'da ikamet eden Rum asıllı Türk vatandaşlarının çocukları olduğunu, üç öğrencininse Yunanistan'dan geleceğini belirtti. Kamburopulos, pazartesi günü Gökçeadalıları açılışa davet etti.