Bayramların 'olmazsa olmaz' ikramlarından 'şeker' satışlarının, geçen yıla göre bu Kurban Bayramı öncesinde düşük olduğu belirtildi. Şekerciler, fiyatın ucuzluğuna rağmen satışların beklenen seviyede olmadığından dertli. Bayram alışverişine çıkan vatandaşlardan kimisi fiyatların yüksek bazısı da normal seviyede olduğunu söyledi.

Ankara Eski Hal Pazarı’nda Kurban Bayramı arefesinde şeker, lokum ve kuruyemiş satışları devam ediyor. Haymana ilçesinden şeker satıcısı Serkan Akın fiyatların makul seviyede olduğunu ifade ederek, "Para dönmüyor, dolar 3 lirayı buldu, vatandaşın hali ne olacak bilmiyorum. 5 liraya şeker satıyoruz ama tezgahın başında kimse yok. Tezgahtaki mallar inşallah biter, bitmezse de köye gidemeyeceğiz. Satışlar eskiye göre çok düşük. Eskiden bayram arefeleri buraları müşteriden geçilmezdi, şimdi ise kuru kalabalık.” diye konuştu.

Aynı tezgahta bulunan vatandaşlar da pahalılıktan yakınarak, “İstediğimiz şeyleri alamıyoruz, gücümüz yetmiyor.“ ifadelerini kullandı.

“SATIŞLAR BAYRAM TATİLİNİN UZUNLUĞUNA BAĞLI”

Şeker satıcısı Hüseyin Tetik ise şekerde geçen seneki fiyatta bir değişiklik olmadığını kaydetti. 18 yıldır bu mesleği yaptığını ifade eden Tetik, şunları söyledi: 5 lira, 8 lira ve 12,5 liraya şekerimiz var. Ramazan Bayramı’na göre satışlar düşük. Bayram tatiline bağlı bizim satışlar. Tatil kısa olursa satışlar çok, tatil uzun olduğu zaman kimseyi göremiyorsunuz.”

“SATIŞ GEÇEN SENEYE GÖRE ÇOK DÜŞÜK”

Kuruyemiş satıcısı Behzat Yaşar da bayramın bereketine işaret ederek, fiyatların geçen seneden daha aşağıda seyrettiğini söyledi. Fındığın kilosunun geçen sene 65 lira olduğunu, bu sene ise 40 liraya düştüğünü ifade ederek, “Satış geçen seneye göre çok düşük. Memlekette kriz var. Kalabalık var ama bayram alışverişi pek yok.” dedi.

Lokum satıcısı olan ve 45 senedir bu işi yapan Sadık Atalay da fiyatların ucuz olduğundan söz ederek, “Piyasada kilosu 10 liralık mal bizde 6 lira. Satışlarımız geçen seneye göre biraz daha düşük.” ifadesinde bulundu.

“PARASI OLANA SIKINTI YOK”

Bayram için alışveriş yapan vatandaşların ise bir kısmı pahalılıktan ve alım gücünün azaldığından yakındı bir kısmı ise fiyatların makul seviyede olduğunu belirtti. Durali Tunç, ikinci kısıma giren vatandaşlardan. Tunç, “Fiyatlar iyi normal, geçen sene de aynı bu yıl da aynı. Parası olana sıkıntı yok. Devalüasyon yok bence. Mark, dolar çıkmış olabilir ama lokum geçen sene de 5 liraydı bu yıl da 5 lira. Değişen bir şey yok.” şeklinde konuştu.

Ayşe isimli bir kadın da, şu ifadeleri kullandı: ”Fiyatlar geçen seneye göre pahalı. Alım gücünde sıkıntı var. 4 tane çocuk var, onların ihtiyaçları var. Zaten kendimizi hiç düşünmüyoruz.”