Eylül ayı başında hasat edilen, daha sonra çiftçiler tarafından şeker fabrikasına getirilen pancar, ilk olarak ön temizleme işleminden geçiriliyor. Toprak ve çamurdan arındırılan ürün, silolara alınıp kanal vasıtasıyla fabrikaya ulaştırılıyor. Kanallarda basınçlı suyla yıkanan pancar, böylece dış etmenlerden temizleniyor.

Kesme makinelerinde belirli oranlarda kıyılan pancar, banttan geçirilerek haşlama bölümüne dökülüyor. Daha sonra şerbetle işlem gören pancar difüzyona gönderiliyor. Şerbetleme işlemlerinin ardından ortaya çıkan şeker, kurutularak eleklerden geçiriliyor ve torbalara doldurularak piyasaya verilmek üzere ambara teslim ediliyor. 

Yaklaşık 48 saat işlem gören pancardan elde edilen şeker, tarladan tüketiciye sunulma aşamasına getiriliyor.

Elbistan, Göksun, Afşin ile Adana'nın Tufanbeyli ilçelerindeki 62 köyde 2 bin 697 çiftçi tarafından ekilen şeker pancarı toplanarak fabrikaya gönderilmeye başladı. Bölgedeki 57 bin dekar alanda üretilen şeker pancarı, Türkiye'nin şeker ihtiyacının de önemli bir bölümünü karşılıyor.

Elbistan Şeker Fabrikası Müdürü Abit Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1985'te kurulan fabrikanın ülke ekonomisine önemli girdi sağladığını söyledi.

Fabrikada günlük 4 bin ton işlenmek üzere şeker pancarı aldıklarını ifade eden Kılıç, yoğunluğun ise her geçen gün arttığını belirterek, "Fabrikamızda bu yıl 315 bin ton pancardan 45 bin ton şeker üretilecek. Üretilen mamullerin değeri 127 milyon liradır" dedi.

Kılıç, çiftçilerin yıl boyu emek vererek ürettikleri pancarların fabrikada şekere dönüştüğünü vurguladı.

Çiftçilerden Beytullah Kancı ise pancar veriminin geçen yıla oranla düşük olduğunu söyledi.

Suyu seven pancarın kuraklık nedeniyle gelişemediğini dile getiren Kancı, dönem içerisinde 9 kez sulama yaptıklarını, her şeye rağmende elde ettikleri verimden memnun olduklarını kaydetti.