HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ege Üniveristesi’nde dün çıkan olaylarda hayatını kaybeden Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü 4. sınıf öğrencisi Fırat Yılmaz Çakıroğlu hakkında konuştu. Demirtaş, “Bir kişi MHP’lidir diye kıymetsiz diyemezsiniz. Bir gençtir, annesi babası vardır. Ateş düştüğü yeri yakar ama sonuçta Türkiye’nin tamamı bu tür olaylardan kaygı duyar.” dedi.

Selahattin Demirtaş, Çağdaş Esnaf Sanayici İş Verenler Derneği’ni ziyaret etti. Ziyarette gazetecilerin sorularını cevaplayan Demirtaş, Ege Üniversitesi’nde çıkan olaylarda bir öğrencinin hayatını kaybettiği olayları değerlendirdi. Demirtaş şöyle konuştu: “Bir kişi MHP’lidir diye kıymetsiz diyemezsiniz. Bir gençtir, annesi babası vardır. Ateş düştüğü yeri yakar ama sonuçta Türkiye’nin tamamı bu tür olaylardan eminim ki kaygı duyar. Olmaması için de biz HDP olarak bir kez daha çağrı yapmak isteriz. Bütün gençlerin dikkatli olmasını tavsiye ederiz.”

“KİMLİĞİ, DÜŞÜNCESİ NE OLURSA OLSUN GENÇLERİN ÖLDÜRÜLMESİ HEPİMİZİ DERİNDEN ÜZÜYOR”

Üniversitede yaşanan olayın arkasının iyi araştırılması gerektiğine işaret eden Demirtaş, “Güvenlik paketinin parlamentoda görüşülmeye başlandığı ve hükumetin dayattığı bir dönemde gerçekleşmiş olması gerçekten de olayın arkasının iyi araştırılması gerektiği hissiyatını bizde uyandırdı. Elbette ki acı bir olay, bu tür ölüm ve cinayetlerin kesinlikle arkasında kimlerin olduğunun iyi bir araştırmayla ortaya çıkarılması lazımdır. Kimliği, düşüncesi ne olursa olsun gençlerin bu şekilde öldürülmesi hepimizi derinden üzüyor, kaygılandırıyor.” diye konuştu.

“ANNE BABASININ ACISINI PAYLAŞIYORUM”

Hayatını kaybeden Çakıroğlu’nun anne ve babasının acısını paylaştığını ifade eden Demirtaş, şu açıklamalarda bulundu: “Hepsi ana baba evladıdır. Hepsinin anne babasının bir acısı, yüreği vardır. Anne babasının, ailesinin acısını paylaşmak istediğimi belirtmek istiyorum. Herkesin çok dikkatli olması lazım. Bu dönemlerde dikkat ederseniz seçim atmosferine girilen her süreçte üniversitelerde özel olarak tahrikler planlanır. Bu tahrikler hükumetin bilgisi dışında hükumete karşı gerçekleştirilmez. Bizatihi hükumet çoğu zaman bunları örgütler. AKP hükumeti de dün Ege Üniveristesi’nde meydana gelen veya getirilen bu olayın hesabını vermek zorundadır. Örneğin 150 kişilik bir grubun aralarında dışarıdan da kişilerin olduğu grubun üniversiteye girdiği söyleniyor. Ortada hiç polis yok, güvenlik yok. Öğrenciler kavga edecek belli gece gündüz üniversiteyi işgal eden polis o saatlerde yok. Gençlerden biri bıçaklanıyor, 45 dakika 1 saat ambulans yok. Zar zor hastaneye yetiştiriliyor, hayatını kaybediyor. Tüm bunlar bir tezgah mıdır bunların iyi araştırılması lazım. Olay tam olarak nasıl gerçekleşmiş açığa çıkarılması lazım.”

Üniversite öğrencilerine de seslenen Demirtaş, şu tavsiyelerde bulundu: “Gençlerin çok dikkatli davranmalarını tavsiye ediyorum. Sakın ola ki bu olaylar karşısında duygusal reflekslerle birbirini kıracak, tahrik edecek hamleler yapmasınlar. Kimseye tavsiye etmeyiz. Bundan hepimiz sadece zarar görürüz. Defalarca Türkiye’de denendi. Herkes bundan zarar gördü. Karlı çıkan biz olmuyoruz, halk olmuyor. O nedenle MHP’lisi, HDP’lisi, CHP’lisi, AKP’lisi ayrım gözetmeksizin tüm gençlere söylüyorum; aman aman dikkatli olun! Bu tür zamanlar tahriklerin çok yoğun olduğu, olacağı zamanlardır.”

“MOLOTOF VE BONZAİ KALSIN, 130 MADDEYİ ÇEKİN YASAYI ÇIKARALIM”

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun muhalefete yönelik ‘Bunlar molotof koalisyonu’ sözleri hatırlatılan Demirtaş, sert açıklamalarda bulundu. Demirtaş, “Israrla molotof, bonzai koalisyonu diyor. Çarpıttığını yalan söylediğini ispatladık. Paket 132 madde, 2 maddesi molotof ve bonzaidir. Geri kalan 130 madde nedir? Niye bunları konuşmuyor başbakan? Eğer molotof ve bonzai ise derdi o 2 madde kalsın kalan 130 maddeyi geri çeksinler çıkaralım. O 130 madde ne var, bunları niye anlatmıyorlar. Biz molotofu savunuyormuşuz, bonzai serbest olsun diyormuşuz bunların hepsi yalan. Molotof suç değilmiş, 20 yıl ceza veriliyor şuan molotofa. Cezayı artırmak mı istiyorsunuz? getirin 2 maddeyi ortaklaşalım çıkaralım. Niye yalan söylüyorsunuz topluma.” dedi.

'BİZ DE MOLOTOFA KARŞIYIZ'

Yasayla valilere, polise; hakim ve savcı yetkisi verileceğini ifade eden Demirtaş, şöyle devam etti: “Bütün gösterileri istediğiniz şekilde yasaklama, göstericileri gerekçesiz bir şekilde makul şüphe adı altında uyduruk gerekçelerle gözaltına alma hakkı veriyorsunuz bu yasayla. Bunları niye konuşmuyorsunuz? Ülkenin şuan molotof sorunu yok. Yalancı bir başbakan ve onu destekleyen bir cumhurbaşkanı sorunu var. En büyük sorun bu. Zannedersiniz ki gece gündüz sokaklar molotofla yanıyor da acil bu yasayı çıkarmak lazım. Biz de molotofa karşıyız. Sokaklarda şiddet olmasın buna karşıyız. Ama sanki ceza kanununda bunlar suç değilmiş gibi davranıyorlar. Toplumu, esnafı korkutarak iş yerinizi, mahallenizi yakacaklar muhalefet bunu engellemeye çalışıyor yaygarası koparıyorlar.”

“HALK SOKAKTA DAYAK YİYECEĞİNE BİZ PARLAMENTODA DAYAK YEMEYİ GÖZE ALIRIZ”

“Cumhurbaşkanı hırsız demek tutuklanma nedeni bu ülkede, ne molotofu.” diyen Demirtaş, “Molotof 20 yıl ağır cezayla yargılanıyor. Başbakana hakaret ettiniz mi içeri atıyorlar. Yeterince yasa yok mu bunların elinde. Halk korkudan sokağa çıkmasın istiyorlar. Cumhurbaşkanı parlamentoya emir verir gibi bu yasa çıkacak diyorsa bizde muhalefet olarak nefesimiz yettiği oranda bu yasayı engelleyeceğiz. Milletvekillerinin uyguladığı şiddetle bu yasanın içeriğini pratikte gösteriyorlar. Halk sokakta dayak yiyeceğine biz parlamentoda dayak yemeyi göze alırız. Ama bu yasayı çıkarmayız. Biz milletin vekili isek millet dayak yemesin, milletin çocukları sokakta öldürülmesin.” ifadelerini kullandı.