8 asır önce üstünden deve katarları ve sultanların geçtiği tarihi Belkıs(Aspendos) Köprüsü'nden bugün Fransız ve Rus turistler geçiyor.
Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından Konya ile Antalya arasındaki ticareti geliştirmek için 1219-1236 yılları arasında yaptırdığı tarihi Aspendos Köprüsü'nde restorasyon sonrası kültür turları başladı.
Roma döneminde Belkıs(Aspedos Köprüsü) ismi ile bilinen tarihi köprü yıkılmaya bağlı Sultan Alaaddin Keykubat'ın 17 yılda yenisini yaptırmasıyla günümüzde Selçuklu Köprüsü olarak biliniyor.
Manavgat ve Serik ilçelerini birbirine bağlayan 8 asırlık köprü günümüzde Aspendos Antik Tiyatro'yu ziyarete gelen turistlerin en fazla uğrak yerlerinden biri.
Çaydan 5,7 metre yüksekliğinde olan köprü 225 metre uzunluğunda. Köprü turuna katılan Fransız ve Rus turistler köprü üzerinde yürüyerek bir dönem sultanların ve ticaret kervanlarının geçtiği köprüde geçmişe yolculuk ediyor.
Unser Tour Turizm Seyahat Acentesi Sahibi Aziz Günyeli, tarihi Aspendos Köprüsü'nde tarihi yolculuk turlarına en fazla Fransız ve Rus turistlerin ilgi gösterdiğini söyledi.
Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat'ın tarihi ipek yolu üzerinde bulunan Roma döneminden kalma Belkıs Köprüsü'nü depremde yıkılması sonrası 70 metre uzağına 1219-1236 yılları arasında yapımı 17 süren Selçuklu Köprüsü'nü yaptırdığını anlatan Günyeli, "Dün sultanların yürüdüğü tarihi köprüde bugün başta Fransız turistler olmak üzere Avrupalılar yürüyor. Geçen yıl 40 bin Fransız turist tarihi köprü üzerinde kültür turuna çıktı. Fransızlar restora edilen Selçuklu Köprüsü'nden yürüyerek hayalen geçmişe yolculuk yaparak yolculuk yapıyor. Bu senede aynı rakamı yakalamayı hedefliyoruz. " dedi.
BU SENE KÖPRÜ TURUNDA RUS TURİSTLERDE AZALMA OLACAK
Rus Molbaly Turizm Seyahat Acentesi Sahibi Andrey Baranov, geçen yıl tarihi köprüde 15 bin Rus turisti kültür turuna çıkardıklarını söyledi.
Rusların tarihi köprüde tura yapmayı sevdiğini belirten Baranov, bu sene sıkıntılar nedeniyle 10 bin Rus turisti tarihi köprüde tura çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.
Tarihi köprüde kültür turlarına genelde entelektüel ve tarihe ilgisi olan Rusların ilgi gösterdiğini belirten Baranov, bu tür benzerini Bosna-Hersek'te Mostar Köprüsü'nde de yaptıklarının altını çizdi. Baranov, "Geçen yıl çıkardığımız 15 bin rakamını bu sene yakalamayacağız. Hedefimiz 10 bin. Tarihi köprüden geçişler Ruslar için güzel bir nostalji oluşturuyordu. " ifadesini kullandı.