Edirne’de bulunan Selimiye Cami klimalı; tarihi köprüler ise aydınlatma sistemine kavuşacak.

Osmanlı devletine 92 yıl başkentlik yapmış olan serhat şehir Edirne’de birbirinden özel çok sayıda tarihi eser bulunuyor. Bunların başında ise asırlık camiler ve nehirlerin üzerinde bir bilezik gibi duran köprüler geliyor.
Mimar Sinan’ın ustalık eseri olan ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulanan Selimiye ihtişamıyla, yüzyıllara meydan okuyan köprüler ise zarafeti ile ziyaretçileri kendine çekiyor.

Asırlar boyunca insanlığa hizmet veren bu iki farklı yapının zaman içerisinde bir takım problemleri ortaya çıktı. Selimiye Camine gelen yüzbinlerce ziyaretçi kış döneminde soğuktan, yazın da sıcaklıktan şikayet ediyor.
Tarihi köprüler sabahın ilk ışıklarıyla birlikte nehir suyu ve etrafındaki doğal alanlar ziyaretçilerine görsel bir ziyafet sunarken havanın kararmasıyla karanlığa gömülüyor. Tarihi yapılarda yaşanan bu sorunun aşılması için Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Selimiye’nin iklimlendirilmesi ve tarihi köprülerin aydınlatılması geçen harekete geçti.

Konuyla ilgili açıklama yapan Şahin, Selimiye’de iklimlendirme sisteminin seneye hayata geçeceğini söyledi.
“İklimlendirme bu sene geçti ama seneye bu iş olur.” diyen Şahin, “Üfleme sistemiyle yapılacak bir durum. Herhalde bu sene olmaz. Çünkü bunun kurul aşaması var. Kuruldan geçirmek var. Tarihi yerlerde imalat yapmak çok zordur.” açıklamasını yaptı.

Tarihi köprülerin aydınlatılması konusuna da değinen Şahin, “Tarihi köprülerin ışıklandırması için proje Karayolları Genel Müdürlüğü’nde onayda, onaylandıktan sonra bu yaza kadar bu işi bitirmek istiyorum. Edirne’de 10 yıldır tarihi köprülerin ışıklandırılması için çalışma devam ediliyor. Bana bakan bey dört buçuk yıl demişti. Bugün katıldığım kurulun müdürü on yıl olduğunu söyledi. 10 yıldır dosyaların biri geliyor diğeri gidiyor. Edirne’ye geldiğimin ikinci ayında bende başladım. Amerika’da Beyazsaray’ın dış aydınlatılmasını yapan firmayı çağırdık, kendilerini davet ettik. Tam dört ay uğraştılar. Kurullu görüştüler, ilk önce ret edildiler, gittiler geldiler. Bundan 10 gün kadar önce öyle bir karar verdiler ki, uygulanan sistemlerin bu durumlarda olan taşköprülere de uygulanmasını örnek proje olarak karar verdiler. İş, istenince oluyor ama üzerinde durmak lazım.” diye konuştu.