Edirne’de Selimiye Camii yanındaki meydanda yapılan kazı çalışmaları ile toprak altında bulunan Yemiş Kapanı Hanı, toprak üstüne çıkartılacak. 4 bin metrekarelik alan üzerinde başlatılan kazı çalışmaları sonrasında tarihi hanın yaklaşık yüzde 20’si gün yüzüne çıktı.

Osmanlı döneminin en önemli mimari yapılarından birisi olan ve Mimar Sinan tarafından yaptırılan Selimiye’ye gelir getirmesi amacıyla Yemiş Kapanı Hanı inşa edilmişti. Selimiye ile Eski Camii arasında yaklaşık 4 bin metrekarelik alan üzerinde inşa edilen ve 100 civarında odası bulunan han 1588 yılında tamamlandı. Ancak han, 1752 yılında meydana gelen depremde büyük zarar gördü. Depremin ardından onarılarak yeniden hizmete alınan tarihi han bakımsızlıktan kaderine terk edildi. Yıkılmaya başlayan Yemiş Kapanı Hanı, sonraki yıllarda yıkılarak tamamen yok oldu. 1972 yılında ise dönemin yöneticileri tarafından yapılan Selimiye Meydanı düzenlemesi kapsamında tarihi hanın kalıntılarının üstü toprakla örtüldü.

Üzerinden yıllar geçtikten sonra Edirne Belediyesi tarafından Mimar Sinan’ın ustalık eseri olan Selimiye’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınması için çalışma başlatıldı. Gerekli hazırlıkların tamamlanmasının ardından yapılan başvuru UNESCO tarafından kabul edildi. Selimiye Camii 2011 yılında dünya mirası listesine dahil edildi. Caminin UNESCO’a alınması sonrasında belediye tarafından Selimiye Meydan projesi hazırlandı. Ancak projenin uygulaması Koruma Kurulu’na takıldı. Yaklaşık 4 yıl sürüncemede kalan proje, Valilik, Belediye ve Koruma Kurulu’nun mutabakata başlamasıyla birlikte uygulamaya konuldu.

Bu kapsamda Mart ayında tarihi Selimiye Camii’nin yanında bulunan meydanda Edirne Müze Müdürlüğü denetiminde kazı çalışmaları başlatıldı. 4 bin metrekarelik alan üzerinde başlatılan kazı çalışmaları sonrasında tarihi hanın yaklaşık yüzde 20’si gün yüzüne çıktı. Yapılacak çalışmalar ile hanın tamamına ulaşılması hedefleniyor.