Edirne’de bulunan tarihi Selimiye Camii’nin asırlardan beri akan şadırvan suyu kesildi.

Mimar Sinan'ın ustalık eseri olan ve 29 Haziran 2011 tarihinde UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne giren caminin müezzin mahfilinin altında bir şadırvan bulunuyor. Caminin hizmete açıldığı 1575 tarihinden bu yana şadırvandan su akıyor. Camiye gelen ziyaretçiler bu sudan içerek ibadetlerini yapıyor ve ziyaretlerini tamamlıyor. Ancak bazı ziyaretçilerin suya kutsiyet atfetmesi, halıların ıslanması, kötü kokunun yayılması nedeniyle şadırvanın suyu kesildi.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’in talimatıyla kesilen suyun açılıp açılmaması iki yıl sonra caminin içinde başlatılması planlanan restorasyonun ardından değerlendirilecek.

Valiliğin kararı camiye gelen bazı ziyaretçileri üzdü. Camiyi ziyarete gelen İmran Sayacılar, yaşlıların bu suya Zemzem suyu dediğini belirterek suyun kesilmesini istemediğini ifade etti.
“Niçin akıtmadılar” diye soran Sayacılar, “Akıtsınlar günah. Hele hele Cuma günü öğlen ile sala arası çok sevap. Buradan içiyoruz. Zemzem suyu diyorlardı yaşlılarımız. Biz de devamlı bunu biliyoruz. Bunun anlamı budur.” dedi.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ise şadırvan suyunun kendi talimatıyla kesildiğini söyledi.
Suyun camide çok kötü koku yaptığını belirten Şahin, “Bir de bazıları kutsal diye onu alıyor, götürüyor. Bazı gerekçeleri var onun. Bakın şimdi o koku önlendi. Islanıyor oralar, halılar ıslanıyordu. Sonra kurumuyor.” dedi.

Bu gerekçelerden dolayı suyun kapatıldığını dile getiren Vali Şahin, “Su, sudur. Zemzem’in dışında suyun kutsiyeti suyun su olmasıdır. Dolayısıyla orayı kapatırdık. Şimdi gayet güzel oldu. Caminin iç kısmı restorasyona girecek. Sanırım iki yıl içerisinde restorasyona girer. O restorasyondan sanıyorum değerlendirilir.” diye konuştu.