Adapazarı Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu, önceki gün Sakarya’yı vuran sel felaketi ile ilgili gerekli tedbirlerin alınmadığını ve haziran ayında yaşanan selin de yaralarının sarılmadığını söyledi.

Şenoğlu, yaptığı açıklamada, iki sel felaketinde tarım alanlarına büyük zarar verdiğini belirtti. İl genelinde binlerce dönüm arazinin sular altında kalarak, ekili alanların zarar gördüğünü vurgulayan Şenoğlu, dereler ve su baskın tehlikesi olan yerler ilgili ilgili ciddi ıslah çalışmalarının yapılmadığını dile getirdi. Haziran ayından yaşanan sel felaketinden ders alınmadığını, önceki gün yaşanan sel felaketinin de göz göre geldiğini savunan Şenoğlu, “Ne DSİ ne de Sakarya Büyükşehir Belediyesi selin önüne geçmek için gerekli tedbirleri almadı. Uzmanlar küresel ısınmanın bu tür felaketlere yol açabileceğini belirtiyor. Biz de 10 yıldır uyarıyoruz. Ama ne yazık ki hiçbir önlem alınmadı. Hiçbir kurumun sele karşı bir stratejisi yok.” eleştirilerinde bulundu.

"YARALAR SARILACAK DENİLİYOR SARILMIYOR"

Ne önce yaşanan sel, ne de geçen günlerde yaşanan felaket sonrası tarım alanlarının durumu ile ilgili hiçbir yetkilinin kendisini aramadığını, bilgi almadığını dile getiren Şenoğlu, şunları kaydetti: “Bizimle hiçbir istişare yapılmıyor. İstişare yapmadan nasıl önlem alınacak? Sel çiftçiyi vuruyor, topraklar büyük zarar görüyor. Selden sonra ‘yaralar sarılacak’ deniliyor ama sarılmıyor. Yaraları nasıl saracaklar açıklasınlar. Konu daha sonra unutulup gidiyor. Ortada plan proje olmadan yaralar nasıl sarılacak? Laf değil, icraat bekliyoruz.”

"SEL RİSK HARİTASI YOK"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sakarya Milletvekili Engin Özkoç da önceki gün yaptığı açıklamada, Sakarya’nın sele karşı bir risk haritası olmadığını belirtmişti. Özkoç, sel felaketi sonrasında basına yansıyan ‘sel-afet risk haritası hazırlandı, önlemler alınıyor’ şeklindeki haberlerden hareketle Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı’na (AFAD) bilgi edinme üzerinden, Sakarya’da sel, taşkın riski altındaki yerleri ve yürütülen çalışmaları sorduklarını dile getiren Özkoç, “Buradan cevap geldi, ancak acı bir tablo ortaya çıktı. Haberlerde belirtildiği gibi bir risk haritası ortada yok, bu çerçevede hazırlanmış önleme çalışmaları da mevcut değil.” bilgisini vermişti.