Hakkari’nin Şemdinli ilçesindeki Seyyid Taha Hazretleri’nin kabrinin bulunduğu Nehri (Bağlar) Köyünde 'Nehri-Şemdinli İnanç Turizm Koridoru Projesi’ kapsamında külliye ve cami yapılarak Kayme Sarayı ve mezarlık alanı restore edilecek.

Vali Yakup Canbolat, Doğu Anadolu Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci ve Vali Yardımcısı Cumhur Duran’ın da makamında hazır bulunduğu proje ile ilgili açıklamalarda bulundu. Vali Yakup Canbolat, "DAKA tarafından kabul edilen proje kapsamında, Nehri Köyündeki Seyyid Taha Hazretleri’nin kabrinin olduğu mezarlık kısmının restorasyonu yine Kayme Sarayı restorasyonu ve ona ek olarak da bu külliyenin yapımı planlandı. Bu projenin yüzde 70'sini DAKA, yüzde 30'sunu İl Özel İdaresi karşılıyor. Önümüzdeki süreç içerisinde Seyyid Taha Hazretleri’nin bulunduğu Nehri Köyünde bu projeyi gerçekleştireceğiz. İhale ve projelendirme süreci İl Özel İdaresi tarafından yürütülecek. Finansman ve diğer konuların takibi noktasında DAKA Genel Sekreterliğimiz görevli olacak’’ dedi.

Seyyid Taha Hazretleri’nin 1800'lü yıllarda yaşadığını ve kabrinin Şemdinli ilçesi Nehri Köyünde bulunduğunu ifade eden Vali Canbolat, "Kendisi Mevlana Hâlid-i Bağdâdi talebesi olup Türkiye’ye Nakşibendi geleneğini getiren kişidir. Abdul Fehim Arvasi Hazretleri’nin de hocasıdır. Bu bölgede tarihe bakıldığı zaman Şemdinli ilçesinin ilk kurulduğu yer olan Nehri Köyü zamanında 20-25 bin nüfusu barındıran bir yerdir. Bu bölgedeki manevi iklimin yaygınlaşması, manevi iklimin oluşması noktasında da Seyyid Taha Hazretleri’nin büyük katkısı bulunmuştur. 24 ay içerinde tamamlanması beklenen projenin bütçesi 5 milyon 710 bin liradır." diye konuştu.

Daha sonra Vali Yakup Canbolat ve DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci, karşılıklı olarak 'Nehri-Şemdinli İnanç Turizm Koridoru Projesi’nin protokolünü imzaladılar.