CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli, yönetim ve mahkûmlar arasında kalarak, sözlü ve fiili birçok saldırıya uğrayan Ceza ve İnfaz Kurumu personellerinin, mevcut şartlarının iyileştirilmesi konusunda, Meclis’te çalışma başlattı.

Kaleli, üzerlerine kaynar su dökülmesinden, jilet atılmasına kadar sözlü ve fiili birçok saldırıya maruz kalan Ceza ve İnfaz Kurumlarında çalışan personellerin yıpranma payı, ücret dağılımları, çalışma saatleri, izin ve güvenlik gibi konularda yaşadığı eksiklerin giderilmesi için konuyu Meclis gündemine getirdi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi sunan Kaleli, ayrıca Ceza ve İnfaz Kurumlarında ne kadar tutuklu ve mahkûm bulunduğunu, Bakan Bozdağ’a sordu.

Kaleli’nin cezaevi personellerine yönelik Meclis’e sunduğu soru önergesinde, şu ifadeler yer alıyor: "Fazla çalışma karşılığı ücretlerin verilmesi, ücretin ödenmemesi durumunda vardiyalı çalışan personele Başbakanlık Genelgesi gereği her 8 saatlik fazla çalışmaya karşılık 1 gün izin verilmesi düzenlemesi, Ceza ve İnfaz Kurumlarında çalışanlar için fazla çalışma karşılığında ise para yerine izin kullandırma şeklinde uygulanmaktadır. Bu kurumlarda personel yetersizliği nedeniyle kapasitenin çok üzerinde iş yükü üstlenilmekte, Gündüz görev yapan personel ise mesai saati doldurulmadığı gerekçesiyle bu haktan dahi mahrum bırakılmaktadır. Ayrıca Bakanlığınızca düzenlenen özel izinler ve bayram görüşmeleri nedeniyle genellikle tatillerde de çalışılmaktadır.

Ceza İnfaz Kurumlarında çalışanlarının en sık karşı karşıya oldukları sorunlardan biri de yönetim ile mahkûmlar arasında kalarak üzerlerine kaynar su dökülmesinden, jilet atılmasına kadar sözlü ve fiili saldırıya uğramalarıdır. Bu bağlamda; halen ülkemizde kaç adet ceza infaz kurumu bulunmakta ve buralarda ne kadar tutuklu ve mahkûm bulunmaktadır? Yapımı devam eden ve planlanan ceza infaz kurumları ne durumdadır? Ülkemizdeki Ceza infaz Kurumlarında görev yapan kadın ve erkek personel sayısı kaçtır? Görev ve sorumluluk açısından kaç mahkûma, kaç görevli düşmektedir? AB ülkelerinde bu oran nasıldır? Ceza İnfaz Kurumlarında çalışan personele fazla çalışma karşılığı para yerine izin kullandırılmasının gerekçesi nedir? Bu konudaki tasarruf bakanlığınıza mı aittir? Ceza İnfaz Kurumlarında çalışan personelin fazla çalışma, izin, bayram tatili gibi hak mahrumiyetleri ve yıpranma payları ile ilgili bir çalışma yapılmakta mıdır? Uygulamalar nedeniyle yönetim ve mahkûmlar arasında kalan ve çoğu zaman sözlü ve fiili saldırılara maruz olan personel açısından alınan güvenlik tedbirleri yeterli midir? Cezaevi personelinin görevlendirme, izin ve mesailerinde kadın görevlilerin fizyolojik durumları göz önünde bulundurulmakta mıdır?"