1 Mayıs’ta vatandaşları Taksim’e çağıran sendika yetkilileri hakkındaki soruşturma kapsamında Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Türk Tabipleri Birliği (TBB) yöneticileri ifade verdi. Her yıl aynı soruşturmanın açıldığını belirten sendika yöneticileri 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamaya devam edeceklerini belirtti.

1 Mayıs İşçi Bayramı’nı Taksim Meydanı’nda kutlamak için halkı buraya çağıran sendika yöneticileri hakkındaki soruşturmada bazı şüpheliler ifade verdi. Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcısı Adem Meral, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ile TTB yöneticisi Hüseyin Demirdizen’in ifadesini aldı.

Savcılık ifadesinin ardından adliye önünde basın açıklaması yapıldı. Avukat Necdet Okcan, bu soruşturmada da geçen yıl ki beraat kararı verilen soruşturmada olduğu gibi halkı kanunsuz toplantı gösteri yürüyüşüne çağırmak, halkı suç işlemeye tahrik etmek suçlaması yöneltildiğini belirtti.

Okcan, “İdare ve emniyet her sene aynı suç duyurularını tekrarlamaktan bıkmıyorlar. Artık bir inatlaşmaya dönmüş. Hukuka karşı bir inada dönüşmüş vaziyette.” dedi.

Yıllardır 1 Mayıs’ın ve Taksim’in özgürleştirilmesi mücadelesi yürüttüklerini ifade eden Arzu Çerkezoğlu, “1 Mayıs’ın ve Taksim’in yasaklı olduğu yıllarda bedeller ödeyerek 1 Mayıs ve Taksim’i özgürleştirdik ve bu konuda bugüne kadar yargılandığımız tüm davalarda sayısız kere beraat ettik.” diye konuştu.

1 Mayıs meydanının İstanbul’da Taksim Meydanı olduğunun ulusal ve uluslararası mahkemeler tarafından defalarca onaylandığını savunan Çerkezoğlu, “Buna rağmen hala daha 1 Mayıs’ın 2013 yılından itibaren yeniden Taksim’de kutlanması engellenmeye çalışılıyor. Kaldı ki biz 2010, 2011 ve 2012 yıllarında hepinizin bildiği gibi yüzbinlerin katılımıyla 1 Mayıs’ı Taksim’de gerçekleştirdik. Son üç yıldır gerçekleşen bu yasakçı tutuma karşı da 1 Mayıs ve Taksim irademizi devam ettiriyoruz. Geçen yıllardaki davalardan defalarca beraat ettik. Bu yıl yeniden 2015, 1 Mayısıyla ilgili 3 kurum yöneticisi olarak bizlere bir soruşturma başlatılmış durumda. Bugün de savcılığa ifadelerimizi verdik. Biz bir kez daha söylüyoruz 1 Mayıs ve Taksim Meydanı bizlerin mücadelemizle kazanmış olduğumuz bir haktır.” şeklide konuştu.

‘Taksim meydanı 1 Mayıs alanıdır’ diyen Çerkezoğlu, “Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da 1 Mayıslarımızı Taksim’de kutlamaya, orada yitirdiğimiz arkadaşlarımızı, gerek 77 katliamında gerekse Gezi direnişinde, Haziran direnişinde yitirdiğimiz tüm arkadaşlarımızı anmak ve işçi sınıfının uluslarası birlik mücadele dayanışma gününü Taksim Meydanı’nda kutlama kararlılığımızı bir kez daha ifade ediyoruz.” dedi.

TTB yöneticisi Hüseyin Demirdizen de, “Biz en azından bu 1 Mayıs soruşturmasının bu anlamda bir son olmasını ve gerçekten sonucu belli olan bu tür süreçlerin ne ülke açısından ne de emekçiler açısından yeni bir gerilimin konusu yapılmamasını temenni ederiz.” ifadelerini kullandı.