Taksim’de 2014 yılında 1 Mayıs’ı kutlamak için eylem çağrısı yaptıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan DİSK, KESK, TTB ve TMMOB yöneticileri beraat etti.

Geçtiğimiz yıl 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı gösterilere yasaklanmıştı. Ancak sendikacılar, vatandaşları Taksim’de eylem yapmaya çağırmıştı. Taksim’e çıkmak isteyen gruplara polis müdahalede bulunmuştu. Vatandaşları eyleme çağırdıkları gerekçesiyle Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Kani Beko, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Başkanı Lami Özgen, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, Türk Tabipler Birliği Genel Başkanı (TTB) Ahmet Özdemir Aktan ve DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu hakkında dava açılmıştı.

İstanbul 28. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuksuz 5 sanık ve avukatları katıldı. Daha önceki savunmalarını tekrar ettiklerini belirten sanıklar ve avukatları, anayasal bir hak olan gösteri hakkının engellenmesinin suç olduğunu belirtti. 1 Mayıs’ın tüm dünyada işçi emekçi bayramı olarak kutlandığını hatırlatan sanıklar, beraat kararı verilmesini talep etti.

Kararını açıklayan mahkeme, halkı kanuna aykırı toplantı veya yürüyüşe özendirmek veya kışkırtmak suçu yönünden sanıkların kastı veya kusuru bulunmadığını belirterek beraatlerine karar verdi.

Sanıkların halkı kanuna aykırı toplantı veya yürüyüşe özendirmek veya kışkırtmak suçundan 1.5 yıldan 4 yıla kadar hapsi isteniyordu.