DİSK Genel Başkanı Kani Beko, 1 Mayıs'ı Taksim Meydanı’nda kutlayacaklarını açıkladı. 1 Mayıs 2014 kutlamaları nedeniyle açılan dava için adliyeye gelen Beko, 2013 ve 2014’te tüm zorlamalara rağmen giremedikleri Taksim'e 2015’te gireceklerini söyledi.

1 Mayıs 2014 kutlamaların nedeniyle Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu ( DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği'ne (TTB) açılan davanın duruşması başladı.

‘1 MAYIS TAKSİM’DE KUTLANACAK’

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’ye açılan davanın görülmesi nedeniyle Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yapıldı. Sendikalar adına açıklamayı okuyan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, 1 Mayıs 2015’teki İşçi Bayramı’nı Taksim’de kutlayacaklarını söyledi. Beko, adliyeye 1 Mayıs mağdurlarını sorgulamaya değil ifadelerini almak isteyen yargıçları, siyasi iktidarı ve AKP hükümetini yargılamak için geldiklerini belirtti.

Taksim’de hayatını kaybeden emek işçilerini unutmayacaklarını dile getiren Beko, 2013 ve 2014’te tüm zorlamalara rağmen giremedikleri Taksime 2015’te girecekleri sözünü verdi. Beko, "Ancak 2015’in 1 Mayıs’ında demokrasi insan hakları, barış kardeşlik sendikal hak ve özgürlüklerden yana olan emek dostları ile yan yana omuz omuza tekrar 1 Mayıs alanında yani Taksim alanında olmanın sözünü veriyorum." şeklinde konuştu.

‘FERMANI YIRTMAYA GELDİK’

Konuşmasının devamında ferman yırtmaya geldiklerini belirten Beko, "Padişah ferman yazdı. Ve o ferman bizi bugün Çağlayan Adliyesi’ne çağırdı. Biz de bu fermanı yırtmak için bugün buradayız." ifadelerini kullandı.

Açıklama sonrasında "Bir Mayıs’ta bir Mayıs, alanındayız." sloganları atıldı. Gruba destek veren yabancı davetliler ise, Türkiye'de insan haklarına ve işçi emeğine saygı gösterilmesi gerektiğini, Avrupa'da dikta yönetimli ülkeler istemediklerini dile getirdi.

2014’teki 1 Mayıs nedeniyle haklarında dava açılan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ve dönemin TTB Merkez Konseyi Başkanı Ahmet Özdemir Aktan duruşmaya katılmak üzere adliyeye geçti. Toplanan grup ise olaysız bir şekilde dağıldı.