İzmir'in Bornova ilçesindeki Çimentaş Ortaokulu Müdürü Yunus Çetin’in, 19 Mart 2015 tarihinde okul bahçesinde uğradığı saldırıyı kınamak amacıyla bendikalar tarafından açıklama yapıldı. Açıklamaya Eğitim-İş, Türk Eğitim-Sen, Eğitim-Sen ve Aktif Eğitim-Sen katıldı.

Ortak açıklamayı okuyan Cevat Düzci, eğitimin ve eğitim çalışanlarının sıkıntılarının artarak devam ettiğini, bunların kaynağının ise eğitim emekçileriymiş gibi gösterildiğini söyledi. Düzci, “Okul müdürüne yapılan saldırıyı, bütün eğitim çalışanlarına yapılmış olarak görüyor ve kınıyoruz. AKP iktidarı, eğitimi özelleştirmeye çalışırken devlet okullarını dağ gibi sorunlarla başbaşa bırakmıştır. Yoksul halkın yaşadığı kenar semtlerde çocuklarımız, suç şebekelerinin istismarına maruz kalmaktadır. Birçok okulda olduğu gibi Çimentaş Ortaokulu’nda da kadrolu isdihtam yerine, ücret karşılığı öğretmen çalıştırılmaktadır. Öğretmenlerin yarıya yakınını ücretli öğretmendir.” dedi. Semtte yaşanan sıkıntıların sosyoekonomik olduğunu, velilerin büyük çoğunluğunun asgari ücretli, sigortasız, yevmiyeyle çalıştığını belirten Düzci, "Daracık evlerde iki üç aile birlikte yaşıyor, açlık ve sefaletle savaşıyor. Çimentaş Ortaokulu ve benzer okullar için özel bütçeler oluşturulmalıdır. Suça yönlendirilmiş ya da yönlendirilmeye müsait çocuklar tespit edilmeli. Çocuklarımıza, kendilerinin değerli olduğunu hissettirecek çalışmalar yapılmalı. Ötekileştirme yerine, güven ve dayanışama duygusu öne çıkmalı. Okulun güvenliği, kadrolu eleman alınarak acilen çözüme kavuşturulmalıdır.” diye konuştu.

Eğitim-İş İzmir 2 No'lu Şube Başkanı Prof. Dr. Ömer Değirmenci ise olaydan bir hafta önce örgütlenme amacıyla okulu ziyaret ettiklerini, öğretmenler odasında kendilerini anlatmaya fırsat bulamadıklarını, öğretmen arkadaşların sıkıntılarını dinlediklerini aktardı. Değirmenci, “Yaşanan sorunlar had safhada, öğretmenlerimiz mutsuz, ayakları onları derse götürmüyor. 'Acaba bu derste ne yaşayacağım? Bahçede beni hangi tehlike bekliyor?' diye düşünen bir öğretmenden verim almak mümkün mü? Okul bahçesine, hattâ sınıfa kadar elini kolunu sallaya sallaya girebiliyorsunuz. Güvenlik görevlisi yok. Okul girişinde bir baraka var. Mezbelelik, yıkık dökük, cam kırıkları etrafa saçılmış, içinde ateş yakılmış. İlçe Milli Eğitim müdürü ile görüşmeye fırsat bulamadan bu hadise gerçekleşti. Bu yaşanan olay, adeta geliyorum demiştir. İlçe Milli Eğitim müdürünü, şube müdürlerini, kaymakamı, belediye başkanını göreve davet ediyoruz. Sorunu çözecek olan irade sizsiniz. Biz eğitim işkolu sendikaları olarak üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız.” dedi.