1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde işçilerin Taksim Meydanı'nda kutlama yapmalarına valilik kanalıyla izin verilmemesi yargıya taşındı. 1 Mayıs 2015 organizasyon komitesi, başta Başbakan olmak üzere İç İşleri Bakanı, İstanbul Valisi ve emniyet müdürü hakkında suç duyurusunda bulunma kararı aldı. Komite adına konuşan DİSK Başkanı Kani Beko, yargı üzerindeki baskılar nedeniyle başvurularının sonuçsuz kalması halinde konuyu Anayasa Mahkemesi ve AİHM'e taşıyacaklarını söyledi.

Taksim Meydanı'nda yapılması planlanan 1 Mayıs gösterilerine İstanbul Valiliği izin vermeyince polis geniş kapsamlı önlemler alarak göstericilerin alana girişine izin vermemişti. Beşiktaş ve bazı noktalarda göstericilere polis müdahalede bulunmuştu. 1 Mayıs 2015 organizasyon komitesi, konuyu yargıya götürme kararı aldı. Komiteyi oluştan sendikalar DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, savcılığa suç duyurusunda bulunacak. Bugün yapılacak suç duyurusu öncesinde gazetecilere açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, resmi başvurularının ardından ellerinde karanfillerle Beşiktaş'ta toplanan insanlara polisin biber gazları ve plastik mermilerle müdahale ettiğini söyledi. Olaylar sırasında 450 civarında kişinin özgürlüklerinden mahrum edildiğini belirten Beko, "Adaletsizlik ve hukuksuzluğu ilke edinen başta Başbakan, İç İşleri Bakanı ve İstanbul Valisi olmak üzere 1 Mayıs'ta yurttaşların haklarını kullanmasını engelleyen kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz." dedi.

Olaylar sırasında gözaltına alınların avukatlarının soruşturma dosyalarını incelemelerinin engellendiğini, gözaltına alınanların da kötü muamele gördüklerini belirten Beko, "AKP iktidarı İç Güvenlik Paketi ile katmerli hale getirdiği baskıcı, otoriter, polisiye uygulamaları hukuk alanında da kurumsallaştırmaya çalışmaktadır." şeklinde konuştu.

Beko, organizasyon komitesini oluşturan sendikalar olarak 1 Mayıs 2015 yaşanan hukuksuzluğu protesto ettiklerini belirtti. İç yargı yollarının tükenmesiyle birlikte haklarını yurt dışında da arayacaklarını ifade eden Beko, "AKP'nin yargı üzerindeki baskıları nedeniyle göstere göstere işlenen bu suçlar cezasız kalırsa önce Anayasa Mahkemesi'ne (AYM), sonra da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuracağımızı şimdiden ilan ediyoruz. Şimdiden ilan ediyoruz ki emekçilerin 1 Mayıs alanı olan Taksim'i 1 Mayıs meydanımızı er ya da geç özgürleştirecek ve her koşulda önümüzdeki yılda mutlaka Taksim'de olacağız." ifadesini kullandı.