Eskişehir’de 1 Haziran 2015 ile 2 Temmuz 2015 tarihleri arasında sentetik bonzai uyuşturucu madde kullanımı ile ilgili olarak hastane adli kayıtlarına göre 45 kişinin işlem ve tedavi gördüğü bildirildi. Bu şahıslardan 18 yaş altı çocuk kullanıcı sayısının 7 olduğu belirtilirken, söz konusu 45 kişi içerisinde, 12 yaşında 1, 13 yaşında 2, 14 yaşında 2, 15 yaşında 2 çocuğa bonzai kullanımı ön tanı şüphesi ile müdahale edildiği kaydedildi.

Son yıllarda kullanıma giderek artan sentetik uyuşturucu bonzaiyi artık 12 yaşındaki çocuklarında kullanmaya başladığı ortaya çıktı. İnternet sitelerinden bile satışı ve alımı rahat olan sentetik bonzai uyuşturucu yüzünden Eskişehir’de bir ayda 45 kişinin hastanelerde tedavi gördüğü kaydedildi.

Eskişehir Valiliği resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada, kentteki sentetik uyuşturucu bonzai kullanımıyla ilgili dikkat çeken bilgiler verdi. Valilik, 02 Temmuz 2015 Perşembe günü bazı basın yayın organlarında kentte 4 günde 65 çocuğun bonzai kullanımı şüphesi ile hastanelere kaldırıldığı yönünde haberlere vurgu yaptı.

'BİR AYDA 65 KİŞİ BAŞVURDU, 45 KİŞİ ÖN TANI İLE TEDAVİ GÖRDÜ

Eskişehir’de 01-30 Haziran 2015 tarihleri arasında bonzai-uyuşturucu-uyarıcı maddelerin kullanımı ön tanı şüphesi ile 112 Komuta Kontrol Merkezi'ne toplam başvuru sayısı 64 olduğunu açıklayan valilik, şu ifadeleri kullandı: “01 Haziran ile yayın yapıldığı 02 Temmuz tarihleri arasında 112 Komuta Kontrol Merkezi'ne toplam 72 başvuru yapılmış. Bunların 45’i hastanelerin adli kayıtlarına göre işlem ve uyuşturucu-uyarıcı madde kullanımı tedavisi görmüşlerdir. Eskişehir’de bonzai uyuşturucu-uyarıcı madde kullanımı ile ilgili olarak hastane adli kayıtlarında 45 kişi işlem ve tedavi görmüş olup, bahse konu haber içeriği ve rakamlar gerçekleri yansıtmamaktadır.”

Valilik açıklamasında, kentte son 4 gün içerisinde gerçekte; 27 Haziran Cumartesi günü 4 şahıs, 28 Haziran Pazar günü 6 şahıs, 29 Haziran Pazartesi günü 8 şahıs, 30Haziran Salı günü 9 şahıs bonzai kullanımı ön tanısı şüphesi ile devlet hastanelerinde tedavi altına alındığı belirtildi.

BONZAİ TANISI İLE TEDAVİ GÖREN 45 KİŞİNİN 7'İ Sİ ÇOCUK

Bonzai ön tanısı ile tedavi edilen bu şahısların içerisinde 7 çocuğun ve bunların yaşlarının 12,13 ve 14 olmasına dikkat çekilen açıklamada, “Bu şahıslardan 18 yaş altı çocuk kullanıcı sayısı 7 olup, bunların dağılımı 12 yaşında 1, 13 yaşında 2, 14 yaşında 2, 15 yaşında 2 çocuk kullanıcıya bonzai kullanımı ön tanı şüphesi ile müdahale edilmiştir.” denildi. Son 1 ay içerisinde uyuşturucu-uyarıcı madde kullanımı ön tanısı şüphesi ile kentteki hastanelerde tedavi gören şahısların yaş dağılımının ise 12-55 yaş arası olduğu belirtilen açıklamada, kullanıcı yaşının ağırlıklı olarak 20 yaş üstü, cinsiyet dağılımında ise erkeklerin ağırlıklı olduğu vurgulandı.

Eskişehir’deki hastaneler bünyesinde uyuşturucuya yönelik yatarak tedavi gören hasta bulunmadığının kaydedilen açıklamada, “Bonzai tanısı konulabilmesi için kan ve idrar tetkikleri Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesinde yapılmaktadır. Başta güvenlik güçlerimiz olmak üzere devletimizin tüm kurumları tarafından gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Konunun hassasiyeti ve vatandaşlarımızın doğru bilgilendirilmesi için bu açıklama yapılmıştır.” ifadeleri kullanıldı.

EROİN MADDESİ YAKALANMASINDA YÜZDE 100 ARTIŞ

Eskişehir Valiliği, kentte son 7 ayda narkotim projesi kapsamında elde edilen uyuşturucuya miktarını ve mücadele oranını da açıkladı. Açıklamada, son 7 ayda, 19 kilo 846 gram esrar maddesi, 23 bin 317 adet ecstacy hap, 6 kilo 354 gram bonzai maddesi, 151 adet captagon hap, 29 gram eroin maddesi ele geçirildiği bildirildi. Bir önceki döneme göre kıyasla, uyuşturucu konusunda kentte yakalanan şahıs sayısında yüzde 19, tutuklanan şahıs sayısında yüzde 71, ecstacy hap yakalamasında yüzde 12.853, esrar maddesi yakalamasında yüzde 85, bonzai madde yakalamasında yüzde 70, catagon hap ve eroin maddesi yakalamasında yüzde 100 oranında artış olduğu vurgulandı.