Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (BSMMMO), TÜİK formlarının doldurulması ve bildirimine yönelik üyelerinden gelen yoğun şikayetler üzerine Bursa TÜİK Bölge müdürlüğü önünde düzenlediği basın açıklamasında bunu kabul etmediklerini belirtti.

Bursa SMMM Odası adına açıklama yapan başkan Ahmet Hikmet Sönmez, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler olarak her zaman kamu yararını önde tutan ve fedakârlıktan kaçınmayan meslek mensupları olduklarını belirterek, “Ancak fedakarlıktan kaçınmamamız her türlü angarya işi sorgusuz sualsiz kabul edeceğimiz anlamına gelmez. ‘Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler’ olarak halihazırda sorumluluğumuzda olmayan bir dolu iş omuzlarımıza yüklenmişken, şimdi bir de TÜİK anketi üzerimize yıkılmaya çalışılıyor.” dedi.

e-Devlet projesi için kamuda istihdam oluşturmak yerine meslek mensuplarının ücretsiz çalışan veri operatörü haline getirilmek istendiğini anlatan Sönmez, TÜİK özelinde SGK, Maliye, İş-Kur, Ticaret Odaları ve benzerlerinin tümünün elektronik işlemlerinin de meslek mensupları üzerinden yürütüldüğünü söyledi.

Vatandaşlık görevinin askerlik ve vergi ödemek olduğunu bildiren Ahmet Hikmet Sönmez, “TÜİK formlarını doldurma ve bildirme işlemi ‘vatandaşlık görevi’ adıyla biz meslek mensuplarına yıkılamaz. Bunun vatandaşlık göreviyle hiçbir alakası yoktur. Ayrıca; bizim mesleğimiz içinde böyle bir görev de yoktur. Bu bir angaryadır ve en yakın zamanda buna son verilmelidir.” şeklinde konuştu.