Selahaddin Eyyubi Üniversitesi (SEU) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Saliha Antar, insanların değişkenlik özelliklerine dikkat çekerek, sağlıklı bir yaşam, doğru bir iletişim için bütün ilişkilerde dengenin korunması gerektiğini söyledi.

Psikiyatri uzmanı Diyarbakır SEU Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Antar, Ziya Gökalp Anadolu Lisesi öğrencilerine ‘Dengeli ve Mutlu Yaşamın Sırları’nı anlattı. Antar, insanı hayvandan ayıran temel özelliklerinin mantıklı, elastiki, esnek, uyumlu, algılayabilen, yorumlayabilen, öğrenebilen, düşünebilen, duyumsayabilen, davranabilen ve değişebilen etkenler olduğunu dile getirdi.

Bazı psikiyatristlerin hastalarına "Ömür boyu hasta kalacaksın, hastalığınla yaşamayı kabullen" şeklindeki ifadelerini de eleştiren Antar, "Böyle bir şey yok. İnsan değişebilen bir varlıktır. Değiştik, hastalandı, sorunlara neden olduk. Tekrar değişip, normal davranışına pekâlâ yönelebilir." ifadelerini kullandı.

Süper egonun katılık olduğunu, insanı bağımlı hale getirdiğinin altını çizen Antar, şunları kaydetti: "Ego, mantıktı, iradedir, esnektir, uyumludur, vazgeçebilir. Vazgeçilemez bir şey yok. Bütün hareketlerinizde dengeyi korumak gerekir. Yüzde 100 değil, yüzde 70 sev. Sevmek, güvenmek, korkmak... Bütün duygu ve düşüncelerinizi yüzde 70 ve yüzde 30 aralığında yaşarsanız kendinizi korur ve hayat boyu mutlu olursunuz. Okullarımızda bunlar anlatılmıyor, ailelerimiz bunları bilmiyorlar. Sonra çocuklarımız gelişigüzel yetişiyor ve kendini öyle bir savuruyor ki toparlamada son derece zorluk çekiyor."