Bayramın yaklaşmasıyla birlikte marketin yarı fiyatına satılan şeker, çikolata ve lokumların çoğunun merdiven altı üretim olduğu belirtildi. Gıda Mühendisi Mustafa Çınar, hijyenik olmayan şartlarda üretilen, kalitesiz ve bayat şeker, çikolata ve lokumun sağlığı ciddi biçimde tehdit ettiği uyarısında bulunarak, "Bayramda merdiven altı üretilen sağlıksız çikolata ve şekerlemeler ile sevdiklerimizi zehirlemeyelim." dedi.

Bayramın yaklaşmasıyla birlikte sokak aralarında, işporta tezgahlarda şeker ve çikolata satışlarında patlama yaşanmaya başlandı. Marketin yarı fiyatına satılan çikolata ve şekerlemelerin tamamının merdiven altı üretim olduğu belirtildi. Denetimden uzak üretilen çikolata ve şekerlemelerin çoğununda ucuz olduğu için kanserojen katkı maddeleri kullanıldığı dile getirildi.

Gıda Mühendisi Mustafa Çınar, vatandaşların merdiven altı tabir edilen kaçak şeker ve çikolatalardan uzak durmasını istedi. Çınar, vatandaşların marka çikolata ve şekerlemeleri tercih etmesini istedi. Şeker ve çikolataların janjanlı ambalajlarına aldanılmaması gerektiğine dikkat çeken Çınar, "Bayramların vazgeçilmez ağız tatlarından olan çikolata ve şekerleme alırken marka isimler tercih edilmeli. Janjanlı ambalajlara aldanılmamalı. Şekerleme ve çikolataların son kullanma tarihi iyi kontrol edilmeli. Son kullanma tarihinin orijinal etiket baskısı mı, yoksa sonradan kaşe ile basılmış sahte bir tarih mi olduğuna dikkat edilmeli. Bayramda sevdiklerimizin ağızlarını tatlandıralım derken onları zehirlemeyelim. Bu arada zabıta ve gıda denetim ekipleri de şeker ve çikolata satıcılarını, üretim merkezlerini sıkı denetim altına alarak, toplum sağlığıyla oynanmasına izin vermemeli." diye konuştu.

MARKA LOKUM TERCİH EDİLMELİ

Türkiye'nin önemli lokum üreticilerinden Arif Geyik de bayram öncesinde piyasada ucuz, kalitesiz ve bayat lokum satışlarının artış gösterdiğine vurgu yaparak, "Kaliteli ve taze lokum üzerine baskı uygulandığında yayılmaz ve baskı kalktığında eski halini alır. Lokumun kenarından çekildiğinde lastik gibi uzamaması ve ele yapışmaması gerekiyor Bu özellikleri göstermeyen lokum tüketilmemeli. Vatandaşlarımız marketlerden, çikolatacılardan marka lokumları tercih etsinler." diye konuştu.