Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'nin, 2014 yılında cemevlerinin ibadethane sayılması yönündeki kararı doğrultusunda CHP Genel Merkezi'nin talimatıyla harekete geçen parti teşkilatları, belediye meclislerinde bu projeyi hayata geçirmeye başladı. Cemevlerinin ibadethane olarak tanınması, Adana'nın Seyhan Belediye Meclis’nin ocak ayı gündeminde ele alındı. Konuyla ilgili konuşan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, cemevlerinin ibadethane sayılmasını desteklediklerini söyledi. İsteyerek ve mutlu olarak bu maddeyi meclise getirdiğini ifade eden Karalar, “Bin 400 yıldır bu kadar şehit veren bir toplum yoktur. Bizim siyasi partinin aldığı bu kararın çok takdir edilmesi gerekir. Maddeyi bunun için getirdik. Bırakın Seyhan'ı, Türkiye'nin Alevilerden özür dileyerek bunu kabul etmesi gerekiyor. Seyhan bir örnek olsun, bütün belediyeler bunu kabul etsin. İnşallah önümüzdeki zamanlarda bu meclise cemevine yer vermek ve yapmak nasip olacak.” dedi.

Maddeyle ilgili konuşan CHP’li Belediye Meclisi Başkan Vekili Yusuf Akıncı da maddenin, komisyonlara gönderilmeden oybirliğiyle geçmesi gerektiğini savundu. Akıncı, “Hepimizin ifade ettiği gibi Anadolu coğrafyasında birbirinden farklı inançlara sahip toplumlar yaşıyor. Burada en çok hakarete uğrayanlar Aleviler olmuştur. Seyhan Belediye Meclisi olarak, çok tarihsel bir kararın arifesindeyiz. Burada ibadethanenin toplumsal talepleri yapılmıştır. Cemevinin yeniden tarif yapmıyoruz, sadece ibadethane olarak görüyoruz. Bizim burada, bu maddenin komisyonlara gitmesini gerektirecek teknik bir şeyi yok. Gitmeden oylanması gerekir. Toplumsal barış için bunun son derece önemli olacağını söylüyorum.” diye konuştu.

AK Parti Grup Başkan Vekili Yalçın Limoncu ise konunun komisyonlara havale edilmesini istedi. Limoncu’nun bu teklifine rağmen CHP, MHP ve HDP grupları, konunun komisyonlara gönderilmeden kabul edilmesi yönünde teklif sundu. Oylamaya sunulan madde, oybirliğiyle kabul edildi. Kararın alınmasından sonra meclis üyeleri, ortak tavrı alkışladı. Meclis toplantısının kapanmasının ardından kürsüye çıkarak bir konuşma yapan Adana Alevi Kültür Derneği Başkanı Murtaza Moroğlu, Başkan Karalar ve meclis üyelerine teşekkür etti. Moroğlu, “Bugün burada aldığınız bu karar, biz Alevileri çok sevindirdi. Aslında söylenecek çok şey var ama ben başta Seyhan Belediye Başkanı Sayın Zeydan Karalar olmak üzere mecliste grubu bulunan siyasi partilere teşekkür ediyorum. Önemli bir adım attınız, sağolun, var olun.” şeklinde konuştu.