Kurban Bayramı’na sayılı günler kala pazarlardaki hareketlilik arttı. Büyükbaş hayvanların 6-15 bin lira, küçükbaşların ise 500 ile bin 300 lira arasında değiştiği pazarlarda vatandaşlar tonluk danalara şimdilik sadece hayranlıkla bakıyor. Bir ton ve üzerinde ağırlığa sahip olup, 10 ile 20 bin lira arasında değişen fiyatlarla satışa sunulan dev kurbanlık boğalar şimdilik seyirlik.

Bursa’ya Ağrı’dan kurbanlık hayvan getiren Reşit Akyol, “Satışlar henüz başlamadı. Fiyat öğrenip gidiyorlar, pek fiyat vermiyorlar. Taban yüksek olduğu için şu anda pek fiyat alamadık müşterilerden, bekliyoruz şu anda. Fiyatlar ise; düveler 8 lira, 9 lira, danalar 14-15 lira.” dedi.

Pazarın en büyük kurbanının ‘Aloş’ isimli dana olduğunu belirten Reşit Akyol, “Aloş’a şu anda 14 bin lira diyoruz. Kendisi 2,5 yaşında. ‘Aloş’ yaklaşık 1 ton ağırlığında. Et olarak ise yaklaşık 500 kilo et verir. Aloş’a vatandaşın ilgisi iyi, bakıyorlar, beğeniyorlar ama fiyat veren şuanda olmadı. Masraflar çok oluyor. Biz yalnızca 5-6 bin lira verip TIR’larla kurbanı getirdik. Burada masraflar fazla. Yer parası 5 bin lira verdik. Çoban parası, yemi, samanı bayağı masraflar oluyor.” şeklinde konuştu.

Kars’ın Akyaka ilçesinden kurbanlık getiren Ergül Yüceloğlu ise, vatandaşın pazarda henüz bir arayış içinde olduğunu belirterek, “Fiyatlar biraz geçmiş yıllara nazaran piyasanın pahalı olmasından dolayı halk arayış içinde. Daha satamadık, siftah edemedik. Fiyat sorup araştırıyorlar. Bizimde girdilerimiz pahalı. Geçmiş yıllardaki vatandaşta takıntı var. Geçmiş yıllardaki fiyatlara almak istiyorlar. Amma yem 35 liradan şuanda 55 lira. Belediyeden aldığımız yer yüzde 25 artmış. Saman öyle, işçilik öyle. Aslında hayvanların fiyatlarında da önemli bir artış yok ama halka biraz zor geliyor sanki. 4 bin liradan başlıyor fiyatlar. Kilosuna göre, 400 kilo gelen hayvana gelmiş 8 bin lira veriyor ama.” şeklinde konuştu.

Bu yıl kurbanlık hayvanında az olduğunu bildiren Yüceloğlu, şunları söyledi: “Bu yıl kurbanlık hayvan az. Çünkü birinci neden güvenlik nedeni. Yollarımız Kars’tan buraya geliyoruz. Ayrıca girdilerin fazla olmasından dolayı halk hayvanını elinde tutamadı, besleyemedi.”