Sakarya Gazeteciler Cemiyeti (SGC) Başkanı Sezai Matur, ülkede farklı bir medya düzeni yaratıldığını belirterek; "Tümüyle iktidardan beslenen bir medya ve medya örgütlenmesi ülkenin her yanını sarmaktadır" dedi.
3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle yazılı açıklama yapan Matur, Birleşmiş Milletler'in, 1993 yılında özgür ve bağımsız bir basın için 3 Mayıs’ı Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak kabul ettiğini kaydetti. 'O günden bugüne özgür basın özlemiyle kutlamaya çalıştıkları bugünü ülkenin basın özgürlüğü karnesinin hiç de iyi olmadığını öğrenerek karşıladıklarını ifade eden Sezai Matur, şunları söyledi; "Birkaç gün önce Freedom House Dünya Basın Özgürlüğü 2015 Raporu’nu yayınladı. Raporda Türkiye hala “Özgür değil” kategorisinde yer alması hepimizin bildiği bir gerçeği bir kez daha tüm dünyaya duyurmuş oldu. Bu raporda Türkiye dünya sıralamasında 199 ülke arasında 142. Sırada, Avrupa ülkeleri arasında basın özgürlüğü sıralamasında ise en sonda yer aldı."
"GAZETECİLER DÜŞÜNCELERİNİ İFADE ETTİKLERİ İÇİN TUTUKLANIYOR"
Gazetecilerin bugün çıkarılan yasaların gazetecilerin aleyhine kullanıldığı bir ortamda mesleklerini ifa etmeye çalıştığını vurgulayan Matur, gazetecilerin iktidar baskısıyla işlerinden olduğunu, kalemlerini bırakmaya zorlandığını dile getirdi.
Gazetecilerin düşüncelerini ifade ettikleri için tutuklandığını, tutuklamaların bir cezaya dönüştürüldüğünü anlatan Matur; "Muhalif sesler, özgür kalemler susturulurken bizler ne yazık ki sıranın kendimize geleceğinin farkına varamıyoruz. Bugün artık ülkemizde farklı bir medya düzeni yaratılmaktadır. Tümüyle iktidardan beslenen bir medya ve medya örgütlenmesi ülkenin her yanını sarmaktadır. İş güvencesinden yoksun gazetecilerin örgütlendiği sendikalar yerine yandaş sendikalar kurulmuş, bu yetmemiş, iktidar güdümünde cemiyetler, birlikler kurularak gazeteciler arasındaki dayanışma gücü zayıflatılmıştır" diye konuştu. İletişim imkanlarının hızla arttığı günümüz dünyasında sosyal medya mecralarının her bireyi birer gazeteci haline getirdiğini belirten Matur, iletişim ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamaların kendilerini ziyadesiyle rahatsız ettiğini söyledi.
Matur, açıklamasını şöyle sürdürdü; "Basın ve ifade özgürlüğünün bir ülkenin gelişiminin en büyük göstergesi olduğu inancıyla gazetecilerin düşüncelerinden dolayı yargılanmadığı, yazıları ve haberlerinden dolayı cezaevine atılmadığı bir ülke diliyoruz. Unutulmasın ki her türlü özgürlüğün temelinde basın ve ifade özgürlüğü vardır. Bu duygu ve düşüncelerle 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü gününde halkımızdan özgür basına, dolayısıyla kendi özgürlüklerine sahip çıkmalarını diliyoruz. Meslektaşlarımızı da dayanışma ruhunu hiç bırakmadan hep birlikte daha özgür bir basın ortamı için özgürlük mücadelesinde güç birliği yapmaya davet ediyoruz."