Türk Basınında sansürün kaldırılışının 107. yıldönümü Samsun Gazeteciler Cemiyeti (SGC) tarafından çeşitli etkinliklerle kutlandı. SGC Başkanı Mehmet Yazıcı, "Sansür kaldırıldı ama basın hala özgürleşemedi." dedi.

24 Temmuz Basın Bayramı ve Gazeteciler Günü nedeniyle SGC Başkanı Mehmet Yazıcı, yönetim kurulu üyeleri ve gazeteciler Atatürk Onur Anıtı’na çelenk koydu. Saygı duruşunun ardından konuşma yapan Başkan Yazıcı, basında sansürün kaldırılmasının üzerinden 107 yıl geçmesine rağmen basının hala özgürleşemediğini belirterek, "Basın var olduğu günden bu yana üzerinden baskılar hiç eksik olmadı. Günümüzde de baskı altında olan basın farklı biçimde sansüre uğruyor, engelleniyor, gazeteciler hapse atılıyor. Ceza Yasası ve Terörle Mücadele Yasası basının elini kolunu bağlıyor." dedi.

Basın özgürlüğüne aykırı maddelerin hala varlığını koruduğunu kaydeden Yazıcı şöyle devam etti: “Gazetecilere yönelik baskı, fiziki saldırı ve tehditler giderek artıyor. Henüz yayımlanmamış eserlere karşı getirilen mahkeme kararları, yaptırımlar, internet sitelerine erişimin engellenme girişimleri, çağdaş dünyanın çok gerisinde kaldığımızın da göstergesi. Yazdıkları haber nedeniyle işinden kovulan meslektaşlarımızın sayısı da çoğalıyor. Basın adeta bir kuşatma altında. Biz bugünü, ‘Basın Bayramı’ değil, şartların düzeltilmesi için mücadele etme azmimizin bilendiği gün olarak kabul ediyoruz."

ÖLENLER DE UNUTULMADI

Atatürk Onur Anıtı'nda düzenlenen törenin ardından SGC Yönetim Kurulu Üyeleri ve gazeteciler Kıranköy, Asri Mezarlık ve Tepecik Mezarlıkları'na giderek ebediyete intikal eden gazeteciler İsmet Hatipoğlu, Adem Bilir, Nazif Demirel, Avni Kaynar, Necmi Şensoy, Necdet Şensoy, Bahri Altay, Ertuğrul Veyisoğlu, Ahmet Demirel, Orhan Üçler, Nihat Dalay, Doğan Kaynar, İhsan Tanyeri, Ahmet Şensoy, Hüsni Uyla ve Selahattin Kayra'nın mezarına çiçek bırakarak dua etti.