0-24 aylık çocuğu bulunan çalışan anneler 300 Euro hibe alabilmek için bakıcılara en az bin 82 lira maaş ödeyecek. Bakıcıların sigorta primlerini ve maaşlarını düzenli olarak yatırması gereken anneler aksi durumda destekten yoksun kalacak. Proje açıklandığında büyük mutluluk yaşayan anneler, 900 lira civarındaki desteğe karşılık sigorta primleriyle birlikte aylık bin 500 lirayı geçen yük sebebiyle büyük şok yaşadı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Avrupa Birliği (AB) destekli, 0-24 aylık çocuk sahibi annelere 24 aya kadar aylık 300 Euro hibe desteği sağlayacağı projeyle ilgili önemli bir açıklama yaptı. 'Çocuk Bakım Desteğiyle Sigortalı Çalış, Çalıştır' sloganıyla hayata geçirilen uygulamayla ilgili açıklamada, çocuk bakımı projesinden yararlanacak annelerin bakıcı adına yapacakları prim ve maaş ödemelerine ilişkin detaylı bilgilere yer verildi. Projenin kesin kayıtlarının 6 Temmuz 2015 itibariyle başladığına dikkat çekilen açıklamada, annelerin hibeden faydalanabilmeleri için istihdam ettikleri bakıcının sosyal güvenlik primini ve maaşını her ay düzenli olarak ödemesi gerektiğine vurgu yapıldı.

TEMMUZ'DA KESİN KAYIT YAPTIRANLAR AĞUSTOS'TA PRİMLERİ YATIRSIN

Kural olarak çalışanların maaş ve prim ödemeleri çalışmanın gerçekleştiği ayı takip eden ay içerisinde yapıldığının dile getirildiği açıklamada, şöyle denildi: "Bu nedenle 2015 Temmuz ayı içerisinde kesin kayıt yaptıran annelerin, bakıcı için yapacakları ilk maaş ve prim ödemelerini, 2015 Ağustos ayı içerisinde yapması gerekmektedir. 2015 Ağustos ayı içerisinde kesin kayıt yaptıracak olan annelerin ise bakıcı için yapacakları ilk maaş ve prim ödemelerini 2015 Eylül ayı içerisinde yapması gerekmektedir. Anneler proje süresi boyunca her ay bu yükümlülüğü yerine getirmek zorundadırlar. Proje kapsamında sağlanan aylık 300 Euro hibeye ilişkin ilk ödeme, faydalanıcı annelerin yukarıda belirtilen yükümlülükleri ve diğer proje şartlarını yerine getirdiklerinin kontrolünün ardından 15 Eylül 2015 tarihinde annelerin Halk Bankası Euro hesaplarına yatırılacaktır. Takip eden ödemeler ise aynı kontrollerin ardından hak sahipliğinin onaylanması halinde, proje süresi boyunca her ayın 15’inde annelerin Euro hesaplarına geçecektir."

ÇOCUK BAKICISININ MAAŞI BİN 82 LİRADAN AZ OLMAYACAK

2015 yılı ikinci altı aylık dönem için gelir vergisinden muaf olan kişiler için geçerli olan net asgari ücretin bin 82,47 lira olduğunun vurgulandığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Çocuk bakıcılarına ödenecek maaşın bin 82 liranın altında olmaması gerekmektedir. Anne bakıcının maaşını, proje kapsamında Türkiye Halk Bankası’nda açtırmış olduğu lira hesabından, bakıcının proje kapsamında Türkiye Halk Bankası’nda açtırmış olduğu lira hesabına havale yapmak suretiyle ödeyecektir. Maaş ödemesinin elden yapılması veya başka bir banka üzerinden veya aynı bankada bulunan başka bir hesap üzerinden havale yapılmak suretiyle ödenmesi durumlarında hibe desteği verilmeyecektir. Maaş ödemelerinin idareye bildirilen Türkiye Halk Bankası TL hesapları üzerinden yapılması zorunludur. Örneğin, anne, asgari ücret ile çalışan çocuk bakıcısı için maaş ödemesi yaparken, öncelikle Halk Bankası'ndaki TL hesabına bin 82,47 lira yatıracak, daha sonra bu parayı bakıcının Halk Bankasındaki TL hesabına havaleyle gönderecektir. Havalenin açıklama kısmına 'Maaş' yazılması yeterlidir. Anne, bakıcının primini yatırmak için sosyal güvenlik primi tahsil etmeye yetkili bankalardan herhangi birine veya PTT’ye giderek, bakıcısı için 'EK-9 10 günden fazla prim ödemesi' yapmak istediğini bildirmek suretiyle, kendi T.C. Kimlik numarasına tahakkuk etmiş olan prim borcunu ödeyebilecektir. EK-9 prim borcu işveren (anne) adına tahakkuk ettiği için annenin, bankodaki görevliye, kendi T.C. kimlik numarasını söylemesi gerekmektedir. Bakıcının T.C. Kimlik numarası üzerinden ödeme yapılmamaktadır."

Proje kapsamında; ilk kez işe başlayacak, işine geri dönecek veya kayıtsız çalıştırdığı çocuk bakıcısını kayıtlı hale getireceklere 24 aya kadar 300 Euro, çocuğuna tek başına bakan, engelli çocuğu olan ve resmi makamlarca onaylanmış sertifikalı çocuk bakıcısı çalıştıranlara ise 24 aya kadar aylık 390 Euro mali destek verilecek.