19 yıl önce düzenlenen Kuzey Irak Operasyonu'nda mayına basarak sağ bacağını kaybeden Kahramanmaraşlı terör gazisi, SGK'nın ‘protez bacak' bedelini yüksek bularak eksik ödeme yapması nedeniyle icralık oldu. İcra nedeniyle aile huzuru kalmayan gazi Nurettin Paksoy, "Bütün hayallerim altüst oldu.Keşke bastonla gezseydim." dedi.

SGK'nın gazilere yönelik protez engeline her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor. Kahramanmaraşlı gazi Nurettin Paksoy, devletin gaziler için çıkardığı yasaya güvenerek 11 ay önce mekanik protez bacağını elektroniğiyle değiştirdi. Ancak SGK, gaziye takılan protez bedelinin ‘yüksek' olduğunu gerekçe göstererek ilgili firmaya ödeme yapmadı. Senetle 93 bin liralık borcun altına imza atan gazinin oturduğu eve icra kağıdı gönderdi.

SINIR ÖTESİ OPERASYONDA MAYINA BASTI

1991 yılında Piyade Uzman Çavuş olarak Türk Silahlı Kuvvetleri'ne katılan Nurettin Paksoy (44), tayin yerini gönüllü olarak Şırnak seçti. Jandarma'nın emrinde, 21 kişilik timde keskin nişancı olarak yer alan Paksoy, ‘Güneş Operasyonun' hemen öncesinde 1995 yılının ağustos ayında sınır ötesine düzenlenen Kuzey Irak Operasyonu'nda mayına basarak ağır yaralandı. Ameliyata alınan Paksoy'un sağ bacağı dizinin hemen altından kesildi.

Şırnak, Diyarbakır ve GATA'da 2,5 yıl süren tedavi sürecinin ardından 1996 yılında malulen emekliye ayrılan Paksoy, bacağına takılan klasik protez sayesinde koltuk değneklerinden kurtuldu. 1998 yılında Kahramanmaraş Belediyesi'nde memur olarak işe başlayan Paksoy aynı yıl evlendi ve 3 çocuk sahibi oldu.

YASAYA GÜVENDİ KREDİ ÇEKTİ

9 ay önce memuriyetten emekli olan Paksoy, daha önce 6 kez değiştirdiği protez bacağını, devletin gazilere torba yasayla tanıdığı haktan yararlanarak nisan ayında Amerikan yapımı 93 bin lira değerindeki elektronik protez bacakla değiştirdi. Bu süreçte SGK'nın 2-3 aylık bir sürede ödeme yapacağına güvenen gazi, medikal firmasına bankadan kredi çekerek 60 bin TL ödeme yaptı.

Ancak, Paksoy'un SGK'dan beklediği ödeme aradan 11 ay geçmesine karşın bir türlü yapılmadı. SGK Ankara İl Müdürlüğü, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) listesinde yer almadığı gerekçesiyle elektronik proteze kesilen 93 bin liralık faturanın 54 bin lirasını ödedi. Medikal firma ise ödenmeyen 39 bin liralık fark nedeniyle Paksoy hakkında icra takibi başlattı. Ankara 5. İcra Müdürlüğü gazinin Kahramanmaraş’taki evine icra kararı gönderdi.

''KEŞKE BASTONLA GEZSEYDİM''

SGK’nın protez bedelinin ‘yüksek' olduğu gerekçesiyle ödeme yapmadığını söyleyen Paksoy, “Keşke bu protezi yaptırmasaydım da bu şeyler başıma gelmeseydi. Keşke değneklerle gezseydim de bu protezi kullanmasaydım. Ben 44 yaşındayım ve benim evime ilk defa bir icra kağıdı geliyor.” dedi.

Yetkililerden yardım beklediğini kaydeden Paksoy şöyle konuştu: “1995 yılında kuzey Irak’ta mayına basmam sonucu sağ ayağımda protez kullanmaya başladım. O süreç içerisinde daha değişik protezlerini kullandığımızdan dolayı bir proteze kavuşmak için tekrar bir elektronik protez yaptırmaya karar verdim. Ve geçen yıl 6 Eylül 2014’de Ankara firmasına elektronik protez yaptırdım, mekanik karbon sistemli. Bu yokuşlarda ve rampa aşağı inerken biraz daha esnek. Aynı zamanda bilek hareketli bir protez. Tabi bu protez yapıldıktan sonra firma bana 93 bin lira fatura kesti. Faturanın 54 bin lirası SGK tarafından ilgili firmaya direk ödendi. Kalan miktar için SGK ödeme yapmadı. Kalan tutar için firma beni şuanda fatura üzerinden 93 bin lira karşılığında icraya verdi Ankara 5. İcra Mahkemesi aracılığıyla. Tabi benim hayallerim alt üst oldu. Keşke bu protezi yaptırmasaydım da bu şeyler başıma gelmeseydi. Keşke değneklerle gezseydim de bu protezi kullanmasaydım. Ben 44 yaşındayım ve benim evime ilk defa bir icra kağıdı geliyor. Yetkililere seslenmek istiyorum. Bu sorunun biran önce çözüme kavuşturulmasını istiyorum. Yaşanan icra tebligatı yüzünden aile içi huzurum kalmadı. 3 tane çocuğum var. Çocuğum en büyüğü İstanbul’da okuyor. Yani maddi açıdan bayağı bir sıkıntı içerisindeyim. Şuanda bir beyaz eşya mağazasında çalışmaktayım. Çok mağdur durumdayım. Yetkililerden yaşadığım sorununun çözümü için destek istiyorum.”