Sıcak havadan bunalan vatandaşlar serinlemek için çeşitli yöntemlere başvuruyor. Özellikle yaz aylarında tüketimi artan dondurmayı tercih edenler ise adı kentle özdeşleşen Maraş dondurmasına yöneldi. Kente gelenlerin tükettiği Maraş dondurması, "şoklu" kutularla özelliğini kaybetmeden kilometrelerce uzaklıktaki değişik kentlere de kargo veya benzeri yöntemlerle gönderiliyor. 

Dondurmanın erimesini önlemek için kullanılan "şok" desteğiyle 2 gün içerisinde müşterilere ulaştırılan dondurmalarla serinlemek isteyenler, kentteki satışları da artırdı.

Kahramanmaraş'ta 3 kuşaktır dondurma üretimi gerçekleştiren işletmenin sahibi Erdal Kanbur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havanın mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle vatandaşların serinlemek için Maraş dondurmasını ilgi gösterdiğini söyledi.

Mevsimine göre dondurma ürettiklerini dile getiren Kanbur, ürünlerinde herhangi bir katkı maddesi kullanmaya özen gösterdiklerini ifade etti.

Maraş dondurmasının hem doyurucu hem de serinletici özelliği nedeniyle talep gördüğünü belirten Kanbur, "Kahramanmaraş'ta dondurma meyvenin bile önünde gelen yiyecektir. İnsanlar serinlemek amacıyla daha çok dondurma tüketmeye başladı. Bugünlerde satışlarımızda yüzde 50'ye varan artış oldu" dedi.

Dondurmayı geliştirdikleri yöntemle kent dışına da gönderdiklerini anlatan Kanbur, gerek şehir dışından gelen talepler, gerekse kente gezmeye gelenler aracılığıyla daha uzaktaki kişilere şoklanmış kutularda özelliğini belirli bir süre koruyan dondurmaları ilettiklerini kaydetti.

Kanbur, havaların ısınmasıyla zaman zaman siparişlerde yoğunluk yaşadıklarını vurguladı.

- "Sıcak havalarda gönül rahatlığıyla tüketilebilir"

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kenan Sinan Dayısoylu da besleyici özelliği olan dondurmanın bir yandan da serinletici ve ferahlatıcı bir özelliğine dikkati çekti.

Dondurma özellikle sıcak günlerde oldukça rağbet gördüğüne işaret eden Dayısıoğlu, "Süt kökenli gıda olan dondurma dolayısıyla süt içerisinde bulunan bütün besin unsurlarını bünyesinde barındırıyor. A ve B vitaminleri yönünden zengin olan dondurma, sıcak havalarda gönül rahatlığıyla tüketilebilir" diye konuştu.

Dayısoylu, dondurmanın sadece yaz aylarında değil yılın hemen her mevsimi tüketilebileceğini sözlerine ekledi.